Statsveterinär kliver av uppdrag i jägarstyrelse

Biträdande statsveterinär Erik Ågren har suttit i Svenska Jägareförbundets styrelse sedan år 2021, men han ställer inte upp för omval. Anledningen är att arbetsgivaren, Statens veterinärmedicinska anstalt, tvekar inför att godkänna Ågrens bisyssla på grund av en JO-granskning, skriver Svensk Jakt.

Anledningen till att SVA:s generaldirektör Ann Lindberg tvekar inför att godkänna att Erik Ågren sitter kvar i Svenska Jägareförbundets styrelse beror på aktivister, enligt Svensk Jakt.

– Upprinnelsen till den här situationen är att aktivister har legat på Erik Ågren, man har begärt ut alla hans mejlkonversationer. Man har sedan finkammat det materialet och hittat två engagemang som har ifrågasatts och JO-anmälts, säger Ann Lindberg till tidningen.

Gd: Knepigt läge

Enligt Ann Lindberg är Ågrens uppdrag i jägarstyrelsen i grund och botten bra för myndigheten och till nytta för båda parter, men att det på grund av den pågående JO-granskningen är ett knepigt läge.

JO-anmälan har gjorts av en privatperson och handlar om SVA:s och Erik Ågrens hantering av dels insamling av prover för övervakning av rävens dvärgbandmask, dels ett remissvar från SVA på Naturvårdsverkets viltstrategi. En del i anmälan är utdrag ur mejlkonversationer som Erik Ågren haft med tjänstemän på Svenska Jägareförbundet via sin SVA-mejl.

– Mot bakgrund av den situation som uppstått hade jag ett samtal med Erik om det här uppdraget, och utifrån det samtalet drog Erik slutsatsen att han inte längre kunde kandidera till styrelseuppdraget i Svenska Jägareförbundet, säger Ann Lindberg.

Ågren själv ger tidningen en något annorlunda bild av samtalet med generaldirektören.

– Jag blev kallad till ett möte på SVA och informerad av ledningen att SVA inte kommer att godkänna att jag är styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet om det är en bisyssla jag fortfarande har nästa gång deklaration om jäv och bisysslor ska fyllas i, säger Erik Ågren.

Långvarig relation jägarna-SVA

En tidigare statsveterinär vid SVA, Torsten Mörner, har kombinerat tjänsten som statsveterinär med uppdrag som ordförande i Svenska Jägareförbundet. Det ledde dock till att Mörner efter några år kopplades bort från viltfrågorna inom SVA.

Även den gången var en JO-anmälan inblandad, men då JO-anmälde Mörner sig själv.

Forrige artikel Starkt stöd för startlån enligt ny undersökning Starkt stöd för startlån enligt ny undersökning Næste artikel Skolinspektionen: Riktlinjer skulle göra det lättare att granska glädjebetygen Skolinspektionen: Riktlinjer skulle göra det lättare att granska glädjebetygen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.