Staten ska ta miljardrisker vid kärnkraftsbyggen

Staten ska gå in och dela risken med bolag som bygger ny kärnkraft. Regeringen föreslår kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft som omfattar 400 miljarder kronor per år under de kommande tre åren, men lovar även ytterligare ekonomiska styrmedel som underlättar för kärnkraftsbolagen.

I syfte att stärka förutsättningarna för investeringar i ny kärnkraft föreslår regeringen i budgetpropositionen kreditgarantier för ny kärnkraft, det vill säga att staten delar på lånerisken tillsammans med kärnkraftsbolagen. De särskilda kreditgarantierna är en del i överenskommelsen mellan Tidöpartierna.

Kreditgarantierna ska omfatta upp till 400 miljarder kronor per år under de kommande tre åren, enligt förslaget.

Anledningen till att kärnkraften behöver särskilda villkor genom kreditgarantier motiverar regeringen med att det finns stora osäkerheter om vilka nationella krav som kommer att ställas på nya reaktorer och hur kraven kommer att tillämpas. ”Detta driver upp risknivån för projekten. Den höga risken försvårar möjligheterna att attrahera finansiering till dessa investeringsprojekt.”

Det kan därför vara avgörande att staten går i borgen för en del av lånesumman om investeringarna ska bli verklighet, enligt regeringens bedömning.

MP: Kärnkraften är dyr

Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, tycker att de särskilda kreditgarantierna pekar på ett av problemen med kärnkraften.

– Alla energislag behöver ju bära sina egna kostnader och det är ju det vi har sagt hela tiden, kärnkraften är dyr. Den behöver statlig finansiering för att klara sig. Då tycker vi det är mycket bättre att lägga de pengarna på att bygga ut det förnybara, det går snabbare och det är billigare, säger hon till Altinget.

De gröna kreditgarantier som den tidigare regeringen införde innebär att staten garanterar upp till 80 procent av lånet. Ramen för de gröna kreditgarantierna var 50 miljarder första året.

Det kommer mer

Regeringen aviserar även att kärnkraftsindustrin kan vänta sig ytterligare understöd från staten, utan att precisera närmare: ”Även andra ekonomiska styrmedel som syftar till att minska kostnaderna för investeringar i ny kärnkraft ska analyseras.” skriver regeringen i budgetpropositionen.

{{toplink}} 

Forrige artikel Skolinspektionens granskningar ska öka: ”Fler oanmälda besök” Skolinspektionens granskningar ska öka: ”Fler oanmälda besök” Næste artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.