Så mycket får myndigheterna i budgeten

Över 40 miljarder till polisen nästa år, och en rejäl förstärkning av Kriminalvården. Men för Arbetsförmedlingen och ett tiotal andra myndigheter innebär budgeten för nästa år i stället neddragningar att hantera.

Utöver 16 miljarder till kommunerna och regionerna och en försvarsbudget som ökar med 29 miljarder får även flera av landets myndigheter tillskott i regeringens och Sverigedemokraternas förslag till budget för nästa år.

(Se hela listan längre ner i artikeln)

För att trycka tillbaka gängkriminaliteten i Sverige får polisen ytterligare 3,7 miljarder nästa år. Kriminalvården får drygt 2 miljarder som bland annat ska gå till fler anstalts- och häktesplatser. 

Statens nyaste myndighet, Utbetalningsmyndigheten som inrättas vid årsskiftet, får en första budget på 162 miljoner kronor.

Bland myndigheterna som i stället bantas finns bland annat Arbetsförmedlingen vars anslag minskar med nära 250 miljoner kronor. Även Regeringskansliet behöver hantera ett tapp på 134 miljoner kronor, delvis till följd av den generella besparing som regeringen och Sverigedemokraterna genomför för flera delar av statsförvaltningen.

 

Forrige artikel Staten ska ta miljardrisker vid kärnkraftsbyggen Staten ska ta miljardrisker vid kärnkraftsbyggen Næste artikel Trots kritikstormen – inga extra resurser till naturvården Trots kritikstormen – inga extra resurser till naturvården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.