Statlig utredare gör valutfrågningar: ”Det är samordning live”

Inför valet väljer Fossilfritt Sverige-utredaren Svante Axelsson att bjuda in de olika partierna till frukostsamtal inför publik. Men han har inte bett sin arbetsgivare, S-regeringen, om lov. ”Kan vi samordna näringslivet och landa i gemensamma åtaganden  så att vi kan få en större tempoökning, så är väl alla glada?” säger han.

Under de kommande månaderna, mitt i valdebatten, bjuder den statliga utredningen Fossilfritt Sverige in partiföreträdare till politikerfrukostar. Ambitionen är enligt Svante Axelsson att underlätta genomförandet av de önskemål som lagts fram av branschsamarbetena.

– Vi ska undanröja hinder och höja tempot med utgångspunkt från näringslivets behov, och då är det logiskt för oss att kolla med de politiker som står bakom 2045-målet hur de reagerar på de inspel som gjorts från näringslivets sida, säger Svante Axelsson till Altinget och fortsätter:

– Näringslivets färdplaner visar på vilka konkurrensfördelar näringslivet och Sverige kan vinna genom att ställa om snabbt. Vi har lämnar massor av förslag och flera av dem har politiker anammat på olika sätt. Jag är nationell samordnare, så då tänkte jag att ”kan vi samordna näringslivet och landa i gemensamma åtaganden och ståndpunkter så att vi kan få en större tempoökning, så är väl alla glada?"

Har alla partiledare tackat ja?

– Nej, och alla hinns nog inte med. Men vi börjar med några stycken och sedan får vi se. Statsministern är så klart väldigt svår att få med. Men vi siktar på att få med dem vi hinner med.

Ingen utfrågning

I och med uppdraget som samordnare handlar samtalen i första hand inte om att titta på skillnader, fortsätter Axelsson. Samtalen ska inte ses som någon utfrågning där någon ska ställas mot väggen. Utan det är mer frågor i stil med ”Vad finns det för gemensamma utmaningar?”, ”Hur ska vi hjälpas åt?”, ”Vilka regelverk kan vi hålla fast vid?” som är aktuella.

– Det är bra att få en överblick över läget oberoende av vilka som vinner. Det underlättar samordning och stabilitet. Näringslivet vill ju ha blocköverskridande överenskommelser. Det tror jag kanske inte är nummer ett för alla partier att ställa upp på nu i det här läget. Men i min roll är det viktigt att peka på hur viktig exempelvis reduktionsplikten är för drivmedelsindustrin i Sverige, och då är det bra att kolla om de står fast där, eller om de svajar.  

Vill höra om politikens utmaningar

Om man ser till att det fortsatt finns ett antal punkter från färdplanerna som inte besvarats med politiska lösningar, så finns det flera sakfrågor att stämma av. Vilka som väljs ut har inte Axelsson landat i ännu.

– Men jag kommer att lyfta saker som är genomförda, och som man undrar hur de ser på dem. Men andra saker rör exempelvis vad de vill göra med de resterande utmaningar. Men de har jag inte ringat in ännu. Det handlar också om att fråga dem vad ser de för problem, säger Axelsson till Altinget och fortsätter:

– Om vi kollar med exempelvis Ulf Kristersson, vilka problem upplever han att det finns? Är det politiska eller praktiska problem som står i vägen? Politik är en svår konst, det kan handla om hur man ska få majoriteter och att identifiera var hindren finns i samhällsdebatten. Jag vill lyssna in deras verklighet, vad tycker de är svårt? Jag har inte varit partiledare så jag undrar. Är det svårare att vara partiledare nu, behöver vi dämpa polariseringen, exempelvis?

Hur ser din arbetsgivare – alltså S-regeringen – på att ni gör detta?

– Det vet jag inte, jag har inte frågat. Men för mig är det helt naturligt att jag som samordnare också stämmer av vad det finns för åsikter som är gemensamma och vad som skiljer åt? Och i vilken grad svarar de upp mot den efterfrågan som branscherna förordar. För att göra mitt jobb så måste jag undanröja hinder för att färdplanerna ska kunna genomföras och inte blir pappersprodukter. Då måste jag stämma av med flera partier, om det finns legitimitet, och se hur vi kan hjälpas åt att bygga den förändringen som vi alla är överens om att vi vill se. Jag är samordnare, då får jag prata med alla.

Du ser inte något problem med att ni som statlig utredning gör en sådan här intervjuserie?  

– Nej. Det är samordning live.

Först ut är Centerpartiets Annie Lööf, som ansluter till politikerfrukost den 18 maj.

Beslutskedja: Initiativet Fossilfritt Sverige

8/7
2016
6/7
2018
15/1
2019
21/3
2019
6/11
2019
17/3
2020
13/8
2020
1/2
2021
1/2
2021
18/2
2021
5/5
2021
10/5
2022
30/8
2022
18/10
2022
31/12
2024
31/12
2024

Forrige artikel Lagförslag ska stoppa gräddfil för patienter med privat sjukvårdsförsäkring Lagförslag ska stoppa gräddfil för patienter med privat sjukvårdsförsäkring Næste artikel Överblick: Försvarsministern ser Natofördelar och myndighet invigs i dag Överblick: Försvarsministern ser Natofördelar och myndighet invigs i dag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.