Överblick: Försvarsministern ser Natofördelar och myndighet invigs i dag

Allt fler socialdemokrater på ”Team Nato”. Statliga lönegarantin går till kriminella. Myndigheten för psykologiskt försvar invigs. Och hyresmarknadens parter är trippelt överens. 

Ett Natomedlemskap skulle stärka Nordens gemensamma försvarsförmåga. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist till Ekot i dag på morgonen.

Hultqvist, som tidigare varit tydligt negativ till att Sverige skulle gå med i Nato, ger därmed uttryck för en tydligt annorlunda hållning i frågan. Han vill dock fortfarande inte sätta ner foten helt men konstaterar att Rysslands angrepp på Ukraina har förändrat läget mycket.

– Det finns ett före den 24 februari och ett efter, säger Hultqvist till SR.

Hultqvist reser i veckan till Kirkenes i Norge för ett möte inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Samtalen kommer förstås att handla om det säkerhetspolitiska läget i närområdet.

Fler än Hultqvist

Även andra tongivande socialdemokrater går nu ut och låter Natopositiva tongångar höras. I SVT säger tidigare utrikesministern Margot Wallström till exempel att hon ”börjar luta åt det”.

Och på DN Debatt skriver Bengt Lindroth, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Norden och Baltikum, och socialdemokrat att med alla nordiska länder som medlemmar kan beroendet av USA minskas samt att den nordiska gruppen kan bli ”en sansad och europeiskt sinnad gruppering inom Nato”.

Miljoner till kriminella

Den statliga lönegarantin i Sverige kostar lika mycket som motsvarande system i Danmark, Finland och Norge gör sammanlagt. Det skriver SVT som också rapporterar att så mycket som var tionde krona i den statliga lönegarantin gå till kriminella. Detta enligt en rapport från Riksrevisionen.

– Vi bedömer att det kan handla om 100-150 miljoner kronor per år, säger, Yvonne Thorsén, Riksrevisionen till SVT.

Thorsén och Riksrevisionen menar att systemet är felkonstruerat och föreslår i granskningsrapporten att det måste göras en rejäl översyn.

Invigning

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inviger i dag Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad tillsammans med myndighetens generaldirektör Henrik Landerholm. Bandet klipps klockan 14.00 i Karlstad, där myndigheten har sitt säte.

Myndigheten för psykologiskt försvar ska samordna och utveckla Sveriges psykologiska försvar, i syfte att värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende.

Myndigheten påbörjade sitt arbete i januari i år och i en intervju med Altinget nyligen beskrev gd Henrik Landerholm det inledande arbetet:

– Vi kör bilen medan vi bygger den och har inte i alla avseenden klart för oss vilken den slutliga designen är. Det är en utmaning, men vi har erfaren personal och ett starkt stöd från politiken.

Trepartsenighet

Hyresmarknadens parter presenterar i dag en överenskommelse med rekommendationer för de årliga hyresförhandlingarna: Trepartsöverenskommelsen.

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna Sverige och Sveriges Allmännytta om överenskommelsen som bland annat innebär att man gemensamt tänker ta fram en nationell modell för mätning och värdering av förvaltningskvalitet, en gemensam modell för systematisk hyressättning samt att man tillsammans vill verka för att den offentliga hyresstatistiken utvecklas. 

Forrige artikel Statlig utredare gör valutfrågningar: ”Det är samordning live” Statlig utredare gör valutfrågningar: ”Det är samordning live” Næste artikel Demokratidagarna – Jan Scherman efterlyser demokratisk reflex Demokratidagarna – Jan Scherman efterlyser demokratisk reflex
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.