Statssekreteraren stänger inte dörren för stödåtgärder mot bostadskrisen

Regeringen vill titta på vilka kortsiktiga åtgärder som kan göra skillnad för den kraftiga inbromsningen i bostadsbyggandet. Statssekreterare Johan Davidson säger att man inte utesluter något slags stöd för att stötta branschen genom krisen. 

Regeringen har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att stävja bostadskrisen och den kraftiga inbromsningen i bostadsbyggandet. Samtidigt publicerade SCB nyligen nya siffror som visar ett störtdyk för byggandet under första kvartalet i år. 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) bjuder nu in branschen till rundabordssamtal för en bredare diskussion om åtgärder. Det höjer förväntningarna på regeringens agerande, vilket statssekreterare Johan Davidson tycker att branschen ska ha. 

I samband med ett seminarium anordnat av bostadspolitik.se säger han att regeringen tar frågan om inbromsningen i bostadsbyggandet på största allvar, både på infrastrukturdepartementet och i övriga regeringen och att branschen kan vänta sig handlingskraft.

– Ja, det ska man göra, absolut, säger han.

Öppnar för åtgärder på kort sikt

Regeringen har sen tidigare lyft fram att det är strukturella åtgärder man vill göra på lång sikt och att fokus framförallt ligger på att göra marknaden redo för när ekonomin vänder. Men Johan Davidson öppnar även för åtgärder på kort sikt. 

– Det är framförallt på strukturområdet som vi kan förbättra för att stå bättre rustade inför en kommande konjunkturuppgång. Men vi vill ju inte stanna där. Vi vill också se vad som går att göra i det kortare perspektivet, säger han. 

Regeringen är tydlig med att regeringen inte kommer att återinföra det tidigare investeringsstödet för hyresrätter och studentlägenheter.

– Vi har redan gett besked om att vi inte ser att byggsubventioner med låg träffsäkerhet är vägen framåt, utan det är de strukturella hindren som behöver byggas bort. Men det är fritt för dem vi bjuder in att dryfta de frågor de själva ser som angelägna, säger Andreas Carlson (KD) i en intervju i DN

Men på frågan om de kan tänka sig någon annan typ av stöd stänger Johan Davidson inte dörren. 

– Ja, det skulle det kunna vara frågan om men i så fall inte med de dödviktseffekterna som fanns med det tidigare stödet.

Bra förslag från Karolina Skog

Han utvecklar inte detaljerna, men säger att regeringen tittar på åtgärder på många plan och att man kommer att börja med de som ligger närmast i byrålådan.

– Vi har gått till botten med Karolina Skogs utredning, den bostadssociala utredningen, och vi tycker att det finns många bra delar i den. Det jag kan säga är att utredningen bereds fortfarande i regeringskansliet, men med medskicket att vi ser många bra delar i den utredningen.

Han poängterar också att hushållens möjlighet att efterfråga bostäder har spelat stor roll för vad som byggs och att det regeringen prioriterar är att stötta hushållen så att de inte tappar köpkraft.

Möte om två veckor

Mötet dit 29 aktörer är inbjudna är planerat till den 13 juni och syftet är att få en bild av situationen just nu, men också en bild av hur det kan komma att se ut ett par år fram i tiden. 

– Det här mötet dit vi har bjudit in branschen ser vi som väldigt viktigt för att få en bredare och framförallt en aktuell bild från stora delar av branschen, säger Johan Davidson. 

{{toplink}}

Forrige artikel Ungerns EU-ordförandeskap ifrågasätts – men inte av Sverige Ungerns EU-ordförandeskap ifrågasätts – men inte av Sverige Næste artikel Nu ska vårdens förstatligande utredas – så ser uppdraget ut Nu ska vårdens förstatligande utredas – så ser uppdraget ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.