Stiftelser nekas stödpengar – kulturministern försvarar ordningen

Stiftelser kan inte söka de anslag som regeringen skjuter till för det civila samhället. ”Jag förutsätter att regering eller riksdag nu löser frågan så att stiftelser inte diskrimineras”, säger Ulrika Stuart Hamilton, gs för Famna. Men kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) försvarar nuvarande ordning.

De stödpengar som MUCF betalar ut som organisationsbidrag har demokratikriterier. Och eftersom stiftelser inte är medlemsstyrda så får de inte söka de pengarna, om riksdagen antar regeringens extra ändringsbudget. Trots att de i flera fall jobbar med precis de frågor som kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i torsdagens intervju pekade ut som prioriterade: få ner psykisk ohälsa, arbetslöshet och bostadslöshet för utsatta personer i utsatta områden.

– 40 procent av våra medlemmar är stiftelser, och det kan inte vara associationsformen som ska avgöra om man duger, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton till Altinget. 

– En möjlig lösning är att tillämpa den definition av idéburna aktörer i välfärden som Samuel Engblom har i sin utredning. En annan är att man i riksdagsbeslutet lägger till att stiftelser som arbetar med de grupper som nämns också får söka de här pengarna, fortsätter hon.  

Bråttom få ut pengar

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter framhåller att det viktiga i nuläget är att få ut pengarna snarast möjligt.

– För oss var det viktigt få ut stödet fort, och då har vi valt organisationsbidrag som stödform. Det ges i regel inte till stiftelser, säger hon till Altinget.

Men det här är ju en gammal fråga. Borde man inte ha hunnit hitta en lösning vid det här laget?

– Det är standard att använda organisationsbidrag, det har varit väldigt uppskattat och har bidragit till viktiga resultat. Det är sedan lång tid tillbaka så att organisationsbidrag inte går till stiftelser.

40 procent av Famnas medlemmar är stiftelser. Många av dem jobbar med de frågor som du pekade ut i torsdags. Hade det inte varit rimligt med en förändring så att de också kan söka?

– Då hade det tagit längre tid att få ut pengarna, och att få ut dem fort är A och O. Därför har vi använt oss av den form som är bestämd sedan långt tillbaka.

Om inte nu, kan du tänka dig att försöka få till någon förändring framöver?

– Det har jag svårt att spekulera om i nuläget. Vi vill få ut stödet med tanke på att vi befinner, eller har befunnit oss, i en pandemi. Framåt får vi ta med oss frågan.

Men vi har befunnit oss i en pandemi i två år, så frågan är inte ny?

– Organisationsbidraget har aldrig getts till stiftelser. Och nu var prioriteten att få ut stödet fort, säger Jeanette Gustafsdotter.

Tidigare kulturminister Amanda Lind (MP) fick i april förra året en riksdagsfråga från Magnus Stuart (M) om just stiftelsernas möjlighet att söka stöden. Linds svar då var att det är ”naturligt” att statliga organisationsbidrag kommer med demokratikrav.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed säger att det utskottsinitiativ de nyligen skrev om i en debattartikel i Altinget nu är tillgodosett. Så de går inte vidare med det. 

 

Det är väl bra att regeringen lyssnar på riksdagen?    

– Absolut, så är det, säger han till Altinget.

Fortsatta problem

I ett tillkännagivande från riksdagen förra året, som KD och V tog initiativ till, stod att: "…regeringen bör återkomma till riksdagen med ett stöd som bättre når fram till det breda civilsamhället..." Forssmed tycker inte att regeringen har levererat det som efterlystes.

– Nej, man har fortfarande stora problem som stiftelse att kunna ta del av krisstöden. Det är också så att den svenska organisationsmodellen med lokala, fristående föreningar har blivit väldigt negativt drabbade av det generella stödet, eftersom det finns ganska höga beloppsgränser som man måste komma upp till om man hade varit en organisation. 

Vad kan ni göra då, ni ska ju behandla stöden i riksdagen nu framöver i och med budgetbehandlingen?

– Det är svårt för riksdagen att ändra i den typen av regelverk, det behöver regeringen göra. Men vi kommer naturligtvis fortsätta att följa upp att olika typer av verksamheter får stöd.

Men ni kan väl ställa krav på att detta måste ordnas för att pengarna ska kunna användas exempelvis?

– Ja, fast vi är också oerhört angelägna om att medlen ska komma ut i verksamheterna. Vi vet att många verksamheter funderar på om man ska kunna fortsätta. Jag har varit i kontakt med bland andra Röda korset, som har många verksamheter som akut behöver de här medlen.

– Sedan får vi fortsätta att följa upp så att exempelvis stiftelser får medel, men att ställa upp krav nu kan sinka processen med att fördela ut medel nu.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Överblick: HD-domare kliver av och Fi överväger uteslutning av Schyman Överblick: HD-domare kliver av och Fi överväger uteslutning av Schyman Næste artikel Kritik mot Lex Lilla hjärtat – ”Föråldrat system från gamla fattigvården” Kritik mot Lex Lilla hjärtat – ”Föråldrat system från gamla fattigvården”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.