Stora skillnader i va-avgifter – Svenskt vatten vill att staten kliver in

Kostnaderna för vatten och avlopp skiljer sig åt med flera hundra procent för en villaägare i Täby eller Solna jämfört med i Norrtälje eller Tjörn. Branschorganisationen Svenskt vatten varnar för att skillnaderna ökar ytterligare i framtiden och anser att det är dags att staten kliver in.

I sin årliga rapport om va-taxorna i landets kommuner har Svenskt vatten valt att fokusera på skillnaderna mellan kommunerna – skillnader som är enorma. En genomsnittlig villaägare på Tjörn har nästan fem gånger så höga brukningsavgifter för va per år jämfört med en villaägare i Solna.

– Man hör ibland att man likställer låga avgifter med en välskött verksamhet, men så är det inte, säger Dan Löfgren, senior advisor på Svenskt vatten, till Altinget.

Därför ligger Solna lägst

Dan Löfgren beskriver Solna som en "extremt tät kommun", vilket är en delförklaring till att de kan ha lägst va-taxor i landet.

– Det som är kostnadsdrivande är ledningsnäten, antal meter rör per ansluten person helt enkelt. I Solna finns inga glesa områden och inga omvandlade sommarstugeområden. De köper dessutom in sitt dricksvatten och renar sitt avloppsvatten gemensamt med andra kommuner, säger han.

Kommuner i norr med få invånare och stora ytor, som Storuman och Sorsele, kan ha enorma ledningslängder och många avloppsreningsverk.

– Det är extremt kostnadsdrivande, säger Dan Löfgren.

Utmaningarna i Tjörns kommun

Kommunen med allra högst va-avgifter, ohotad etta, är västkustkommunen Tjörn. Kombinationen av att vara en ö, glesbefolkad, men med många sommargäster, besvärliga markförhållanden och osäker tillgång på råvatten ligger bakom de höga avgifterna, förklarar kommunpolitikern Lars Carlsson (M) i rapporten från Svenskt vatten.

– Samtidigt så vet vi att alla de investeringar vi har gjort och gör nu är helt nödvändiga och att andra kommuner har liknande utmaningar framför sig, säger han i rapporten.

Att priset för avlopp och dricksvatten skiljer sig åt för landets invånare, beroende på kommun, är inget nytt. Men skillnaderna kommer inte bli mindre framöver, enligt Svenskt vattens analys:

– Är det rimligt att ett glas vatten ska kosta 500 procent mer i en kommun än i en annan? Vårt svar är att om man i dag har de skillnaderna och tittar på det stora investeringsbehoven som ligger framför oss, så kommer skillnaderna sannolikt att öka ytterligare, säger Dan Löfgren.

Krav på statligt stöd

Den genomsnittliga höjningen av va-taxorna ligger på mellan 4,6 och 5,1 procent, för villor respektive flerfamiljshus. Det är ungefär den nivå som krävs för att klara de stora investeringar som krävs i framtiden, enligt Svenskt vatten.

– Skillnaderna tickar iväg. Några kommuner står inför mycket stora utmaningar. Vi behöver någon form av utjämningssystem, ett statligt stöd, säger Dan Löfgren.

Forrige artikel Oklart hur länge den långsiktigt hållbara migrationslagen håller Oklart hur länge den långsiktigt hållbara migrationslagen håller Næste artikel Etiska överväganden saknas i styrdokument för pandemin Etiska överväganden saknas i styrdokument för pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.