Storvarsel på Karolinska sjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm varslar 450 medarbetare och chefer inom administrationen på grund av försämrad ekonomi.

Sjukhuset har cirka 3 700 anställda som arbetar med administration eller andra stödjande uppgifter och nu varslas 450 av dem. Under årets första fyra månader har sjukhuset gått back med 400 miljoner kronor, på grund av att inflationen drivit upp pensionskostnaderna.

– När vi ser att ekonomin försämras måste vi agera snabbt och med precision. Att lägga ett varsel är inte ett enkelt beslut då det påverkar många medarbetare och deras familjer. Genom att varslet inte omfattar vårdprofessioner så värnar vi vården och även utbildning och forskning. Därigenom kan vi också upprätthålla tillgänglighet och kvalitet för våra patienter, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

I maj införde sjukhuset ett anställningsstopp för administrativ personal. Det beslutet kvarstår. Sjukhuset håller på att införa ett nytt schemaläggningssystem, liksom förenklad journalföring och digitaliserad kassa. Ytterligare effektiviseringar inom administrationen kommer att presenteras längre fram.

– Det är viktigt att den administrativa bördan inte ökar för våra medarbetare i vården. Därför kommer vi samtidigt med varslet att öka takten på arbetet med att förenkla och förbättra vår administration. Vi måste också fortsätta att ta bort alla arbetsmoment som inte skapar värde för våra patienter, säger Björn Zoëga.  

Enligt pressmeddelandet är det oklart hur stora besparingar varslet kommer att leda till.

Forrige artikel Ikem rekryterar nya ansvariga till påverkansarbetet Ikem rekryterar nya ansvariga till påverkansarbetet Næste artikel Skolstängningar minskade segregationen: ”Starkt stöd för omorganisering” Skolstängningar minskade segregationen: ”Starkt stöd för omorganisering”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.