Svenska Kraftnät har inlett jakten på vattenkraftens alla fördelar

Regeringen pausade arbetet med att förse vattenkraften med moderna miljövillkor. Nu ska Svenska Kraftnät räkna ihop alla fördelar vattenkraften ger elsystemet – inte enbart i antal kilowattimmar. ”Vi har aldrig gjort sådana här analyser tidigare”, säger Svenska Kraftnäts Emma Thornberg.

I veckan ska Svenska Kraftnät, Energimyndigheten samt Havs- och vattenmyndigheten ha möten med miljörörelsen och med kraftbolagen kring regeringsuppdraget att kartlägga konsekvenserna av att landets alla vattenkraftverk förses med moderna miljövillkor. Det vill säga vad de ökade miljökraven kan innebära för förluster för elsystemet och elförsörjningen – och hur stora förluster som acceptabla utan att hota elförsörjningen.

En som ska delta i mötet med miljöorganisationerna är Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarnas samorganisation. Han har sin bild klar: Den paus som regeringen har gjort av omprövningarna är ett bakslag för miljön och uppfattningen om de mindre vattenkraftverkens betydelse för elsystemet är kraftigt överdriven.

– Det finns ingen proportionalitet i det hela. De tillfällen när de små kraftverken skulle ha någon betydelse för elförsörjningen är extremt sällsynta. Eventuellt handlar det om att de kan förse 20 kåkar med el i några timmar, säger han och fortsätter:

– Syftet är bara att man vill hitta anledningar att ge undantag i miljökraven.

Svenska Kraftnät: ”Vi vet inte allt i dag”

Men Emma Thornberg, kraftsystemanalytiker på Svenska Kraftnät, säger att den typ av analyser som nu ska göras av vattenkraftens betydelse – ur flera perspektiv – inte har gjorts förut. Tidigare har fokus legat på terawattimmar och då har betydelsen av de mindre kraftverken, det vill säga i södra delen av landet, vägt lättare. Men nu ska perspektiv som elberedskap, spänningsstabilitet och lokal försörjning också in i kalkylerna.

– Det finns kraftverk som bidrar med alla förmågor. Dem är det extra viktigt att vi har koll på. Att vi behåller de förmågorna eller ersätter dem i rätt tid. Vi vet inte allt i dag, säger Emma Thornberg.

Svenska Kraftnät ska genomföra tre fallstudier. En av dem påbörjades redan under ett tidigare uppdrag, om vattenkraftens lokala och regional nytta, som återkallades i och med det nya och något förändrade uppdraget. Det är en fallstudie av vattenkraften i Gullspångsälven. För de två andra fallstudierna har valet landat på Huskvarnaån och Skellefteälven, enligt Emma Thornberg.

Inget svenskt elsystem

Till detta ska Svenska Kraftnät genomföra nationella simuleringar, även om det går att ifrågasätta sådana simuleringar.

– Det finns ju egentligen inte något svenskt elsystem. I besvärliga situationer är vi beroende av import från till exempel norsk vattenkraft och finsk kärnkraft, säger Emma Thornberg.

Pausen för processen med omprövningar sträcker sig till den sista januari nästa år. Svenska Kraftnät ska redovisa sitt uppdrag till klimat- och näringslivsdepartementet senast den 29 september.
Svenska Kraftnät genomför uppdraget tillsammans med Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten samt i dialog med de regionala Vattenmyndigheterna.

 {{toplink}}

Forrige artikel ”Om S inte återfår förtroendet har vi inte mycket socialdemokrati kvar” ”Om S inte återfår förtroendet har vi inte mycket socialdemokrati kvar” Næste artikel ”Det finns fördelar med att bostadsfrågorna saknas i Tidöavtalet” ”Det finns fördelar med att bostadsfrågorna saknas i Tidöavtalet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.