”Det finns fördelar med att bostadsfrågorna saknas i Tidöavtalet”

Det har snart gått sex månader sedan Kristerssons regering tillträdde. I en längre intervju med Altinget berättar statssekreterare Johan Davidson om en intensiv tid med regeringsbildning, om fördelarna med att bostadspolitiken saknas i Tidavtalet och när nya reformer för bostadspolitiken kan väntas. 

Efter sex år på Svensk handel, bland annat som chefsekonom, är Johan Davidson tillbaka på Regeringskansliet. Denna gång som infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsons (KD) högra hand. Han beskriver en delvis turbulent första tid på det nya infrastruktur- och landsbygdsdepartementet. 

– Det var väldigt mycket och väldigt intensivt den första perioden. Det var turbulent rent tidsmässigt, en ordnad process så klart, men väldigt mycket som måste ske på kort tid. Det är alltid väldigt speciellt vid ett regeringsskifte, säger han. 

Senast han befann sig i regeringskorridorerna var 2013, då som biträdande samordningschef på statsrådsberedningen. Det vill säga i det som var Alliansens samordningskansli, en erfarenhet som nu är en viktig fördel i hans roll då mycket av organisationen som byggdes upp under Alliansperioden har återanvänts i den samordning som sker mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. 

– Det där mejslades ut ganska bra under de åtta åren, vad som funkar och inte funkar. I stora drag är det det angreppssättet man har använt sig av. Sen är det lite nytt att SD har ett eget kansli, och att det inte är alla frågor som samordnas med dem. Men i grunden fanns det många bra erfarenheter från alliansåren som man har tagit med sig, säger Johan Davidson. 

Hur flyter samordningen nu tycker du? Finns det frågor som kör fast? 

– Jag tycker att det fungerar bra, det är inga frågor som har kört fast på våra områden. Däremot tar det totala beredningsarbetet alltid tid, även om varje moment går snabbt och även om de opolitiska tjänstemännen på Regeringskansliet är snabba och skickliga. Men samordningen tar i normalfallet inte någon nämnvärd extra tid.

Kritik mot bostadsfrågorna

När det gäller bostadspolitiken har regeringen fått kritik från branschen för att inte göra tillräckligt mycket. Samtidigt har flera beslut och åtgärder kopplat till infrastrukturen presenterats.  

Johan Davidson menar att den möjliga skillnaden mellan infrastrukturfrågorna och bostadsfrågorna inte handlar om en prioritering, utan att det snarare om olikheter i politikområdena. Infrastrukturfrågorna är enligt honom något mer lättjobbade då det finns fler typer av beslut som inte nödvändigtvis är bundna till riksdagen eller till lagförändringar. 

– Vi har en hel del på gång inom bostadspolitiken, utan att jag kan gå in på detaljer. Men just bostadsområdet är lite mer komplext rent juridiskt, därför tar det lite mer tid innan det börjar synas. Men vi jobbar minst lika mycket med varje sida, det är inte så att det är någon slagsida i hur vi prioriterar vår tid. Däremot tar det lite längre tid innan saker kan presenteras. 

Johan Davidson är fåordig med vilka konkreta åtgärder som regeringen kommer att presenteras framöver och vilka direktiv som kommer närmast i tid. Men några större åtgärder säger han inte är att vänta i vårbudgeten.

– Vårbudgeten ska ju i princip bara handla om oundvikligheter, det är utgångsläget. Så vi ska snarare titta mot budgetpropositionen. Men vi jobbar också med utredningsdirektiv, men det dröjer lite till innan de är klara.

Däremot höjer han förväntningarna på sikt. Han menar att regeringen planerar att vara i startgroparna med nya reformer när lågkonjunkturen, som han hoppas blir kortvarig, är över. 

– Det vi arbetar med att förbereda just nu, och som vi ännu inte riktigt kan kommunicera, ska vara på plats när konjunkturen vänder.

Saknas i Tidöavtalet

När Tidöavtalet presenterades var flera kritiska till att bostadspolitiken saknades. Men Johan Davidson ser både fördelar och nackdelar med att bostadsfrågorna ligger utanför Tidöprojektet. 

– Fördelen är att vi har kunnat dra igång arbetet lite mer fritt än i de områden där det finns en väldigt detaljerad överenskommelse om vad som ska göras i Tidöavtalet. Nackdelen är att vi har ett annat förankringsbehov av de förslag som vi vill gå fram med. För det är ju ändå så att vi i praktiken måste ha stöd för vår politik, säger han och fortsätter: 

– Nu tycker jag att vi har ett bra dialog med Sverigedemokraterna, men då krävs det i bland lite mer arbete för oss på departementet än om det omfattats av Tidöavtalet. Men även i Tidöprojekten krävs diskussion om exakt hur olika detaljer ska vara. Så det går ju inte spikrakt i alla lägen, men där finns ändå en agenda för vilka förslag som ska läggas fram.

Samarbete med justitieministern

Johan Davidson tror att det spelar större roll för hur snabbt arbetet kan gå att man har ett bra samarbete mellan de departement som bostadsfrågorna sträcker sig över. Som exempelvis justitiedepartementet där frågor om hyreslagen, jordabalken och fastighetsfrågor ligger och där man nu inlett ett bra samarbete. 

– Det är jätteviktigt. Om samarbetet inte fungerar mellan bostadsminister och justitie, då kan det bli att det inte händer så mycket på delar av de bostadspolitiska områdena. 

Genom åren har bostadsfrågorna vandrat mellan departementen och legat både på arbetsmarknadsdepartementet, socialdepartementet och finansdepartementet. Den nuvarande regeringen har valt att lägga ihop bostadspolitiken med infrastruktur- och landsbygdsfrågor. 

– Nu ser vi det som att bostadsfrågorna äntligen hittat hem. Vi tycker att det är en bra lösning med den nya departementsbildningen där vi får till en helhet med samhällsplaneringsfrågorna som ju hänger ihop mycket med infrastrukturfrågorna. Det kan finnas målkonflikter när det gäller bostäder och infrastruktur, men ofta finns det tydliga kopplingar.

Mer stabilt

Snart har det gått sex månader sedan den nya regeringen tillträdde och Johan Danielson beskriver en mer stabil situation på departementet. 

– Nu efter jul och nyår är vi inne i ett lite mer normalt läge där man har bättre förutsättningar att se framåt och jobba mer med de egna sakerna från grunden. Många viktiga saker fick vi med i budgeten, men det mer ordinarie departementsarbetet har börjat nu efter årsskiftet.

Johan Davidson har förutom arbetet på statsrådsberedningen också jobbat på Sveriges Apoteksförening och på Kristdemokraternas riksdagskansli. Att komma tillbaka till Regeringskansliet och blir statssekreterare tackade han gärna ja till, även om det innebar ansvar för infrastruktur- och bostadsfrågor – områden han inte direkt arbetat med tidigare. 

– Ytterst syftar både infrastruktur och bostadsbyggande till oerhört grundläggande mänskliga behov, tak över huvudet, trygghet i vardagen och att kunna resa till nära och kära eller att ta sig till jobbet. Frågorna berör väldigt många människors vardag och är väldigt medborgarnära, det lockade mycket. Sen är arbetet på Regeringskansliet och att få vara med och styra processerna på departementet en förmån i sig tycker jag.

En del av lockelsen med frågorna är också att ha den lilla människans perspektiv och den enskilda medborgaren i fokus. 

– Det är en viktig drivkraft för mig, att man ska kunna se hur politiken ska kunna fungera för vanligt folk i vardagen, det är väldigt viktigt.

Forrige artikel Svenska Kraftnät har inlett jakten på vattenkraftens alla fördelar Svenska Kraftnät har inlett jakten på vattenkraftens alla fördelar Næste artikel  Sista rycket för återstående bitar i EU:s klimatpaket Sista rycket för återstående bitar i EU:s klimatpaket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.