Svidande kritik mot utredning om privata vårdförsäkringar: ”Missar målet”

Särskild utredare Karin Lewins slutbetänkande om privata sjukvårdsförsäkringar får hård kritik redan innan den varit ute på remiss. Svenska läkaresällskapet är orolig för en ”tipping point” då reglering blir omöjlig. Svensk försäkring däremot varnar för att frågan är ”starkt politiserad”.

I fredags överlämnade särskild utredare Karin Lewin utredningen Reglering av privata sjukvårdsförsäkringar till socialminister Lena Hallengren (S).

– I den skattefinansierade vården ska det inte vara möjligt att köpa sig före kön. En grundbult i Sveriges välfärdssystem är att medborgarna kan vara trygga i att vård ges utifrån behov, inte utifrån storleken på ens plånbok, sa hon när utredningen tillsattes 2020.

”Saknas en hel del kunskap”

Enligt särskild utredare Karin Lewin, till vardags chefsjurist vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) saknas regler kring köande till vård och att det är oklart hur begrepp som ”vård på lika villkor” och behovs- och solidaritetsprincipen ska användas.

– Utredningen har kartlagt och analyserat privata sjukvårdsförsäkringar och vi kan konstatera att det saknas en hel del kunskap om försäkringar. Det saknas också regler som möjliggör en kontroll och tillsyn av försäkringar. Det här gör det svårt att beskriva försäkringar och deras konsekvenser, sa hon vid pressträffen.

Förslag

Utredningen föreslår bland annat att

  • Regionernas krav på privata vårdgivare skärps.
  • Att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska få bättre förutsättningar för ökad tillsyn inom försäkringsfinansierad vård.
  • Tillgången till data, rapportering och redovisning av uppgifter vilka kan användas av myndigheter, forskare, allmänhet och andra aktörer ska öka.

”Missar målet”

Men trots regeringens tydliga avsikt att begränsa privata sjukvårdsförsäkringar får utredningen nu kritik från flera vårdaktörer för att inte ge tillräckligt med förslag på hur det ska gå till.

Redan innan betänkandet presenterats har det kommit kritik från experter som varit inblandade i utredningen.

Mikael Sandlund, professor i psykiatri och Ulrika Lorentzi, ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik och LO, har i en gemensam kommentar kritiserat utredningen för att ha tolkat sitt uppdrag för snävt och för att inte ge några förslag på hur de privata sjukvårdsförsäkringarna kan begränsas för att skydda den offentligt drivna vården.

Tipping point

Mikael Sandlund är kritisk mot att utredningen inte undersökt frågan om hur de privata försäkringarnas påverkan på offentligt driven vård tillräckligt väl, och att det är bråttom.

– Det finns internationella jämförelser som visar att det finns ett slags ”tipping point”, man kan komma till ett läge där man vill och behöver reglera den här branschen men där det inte går för att den har hunnit växa sig så stor. Då har tåget redan gått – det är jag orolig för, säger han till Läkartidningen.

”Riskerar att påverka tillgängligheten”

Vårdförbundet har gått ut med att förbundet välkomnar en ökad insyn i situationen med sjukvårdsförsäkringarna. Förbundet poängterar också att en gemensamt, skattefinansierad vård ska prioritera ”att den med störst behov ska få vård först, ska gälla i alla lägen.”.

– Vår syn är att om andelen privat vård blir hög så riskerar det att påverka tillgängligheten i hela eller delar av det offentligt finansierade sjukvårdssystemet, och här måste bättre fakta fram och myndigheter och arbetsgivare måste prioritera det så att det blir transparent, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet anser att grundproblemet är att vårdköerna är för långa på grund av dålig bemanning, och att detta är orsaken till den ökade förekomsten av privata sjukvårdsförsäkringar.

Politiserad fråga

Men från försäkringsbranschen pekar man på att utredningen faktiskt inte ”kunnat belägga att det finns problem med undanträngning av regionpatienter eller med medicinska prioriteringar”.

– Det går inte att komma ifrån att synen på sjukvårdsförsäkringar är starkt politiserad, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på branschorganisationen Svensk försäkring, i ett pressmeddelande.

– Det kan därför finnas en risk för att förslaget leder till ett godtycke när det gäller regionernas relation till privata vårdgivare, till exempel vad gäller hur en privat vårdgivare använder sin överkapacitet i fråga om lokaler och personal. Det riskerar att leda till en ineffektivitet i nyttjandet av vårdgivarnas resurser. 

Beslutskedja: Begränsning av privata sjukvårdsförsäkringars påverkan på offentligt finansierad hälso- och sjukvård

23/1
2020
20/8
2020
3/6
2021
9/6
2021
30/9
2021
12/10
2021
4/11
2021
10/2
2022
5/4
2022
10/5
2022
10/5
2022
24/5
2022
2/6
2022
28/6
2022
6/10
2022
15/11
2022
25/1
2023

Forrige artikel Överblick: FHM:s gd får guldmedalj, Busch får huset och MP presenterar klimatfärdplan Överblick: FHM:s gd får guldmedalj, Busch får huset och MP presenterar klimatfärdplan Næste artikel Överblick: SD stänger av tjänsteman och Luf om planerade valstrejken Överblick: SD stänger av tjänsteman och Luf om planerade valstrejken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.