Tiden rinner ut för Ekströms korta lärarutbildningar: ”Orealistiskt att hinna”

Nästa år vill Anna Ekström (S) sjösätta försöksverksamheten med kortad KPU. Men hur eller var vet varken utbildningsministern eller lärosätena. Samtidigt börjar tiden rinna ut för att utbildningarna ska gå att söka. Och universiteten kommer inte hinna planera dem, menar Anders Linde-Laursen, dekan vid Malmö universitet. 

Aftonbladet/TT publicerade nyligen en artikel där ett flertal lärosäten framför hård kritik mot att korta ner den redan korta Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) ytterligare, något som Altinget har rapporterat om tidigare.

I samma artikel framgår att lärosätena fortfarande väntar på besked om var försöksverksamheten, som är planerad att starta hösten 2022, ska bedrivas. Detta efter ett möte med representanter för landets samtliga lärosäten. 

Ska börja planera

När TT frågar ansvarig minister Anna Ekström (S) om tidsplanen svarar hon att planen är att lärosätena får ”möjlighet att påbörja planering och starta upp utbildningen under 2022.”

Regeringen har också avsatt 27 miljoner i sin budget för 2022 för att starta upp försöksverksamheten. 

Snäv tidsplan

”Att förkorta den redan korta KPU:n är fortfarande en mycket dålig idé”, skriver Umeå universitet

Lärosätet är ett i mängden av dem som är kritiska till ”den mycket skyndsamma tidsplan som angavs för försöksverksamheten” och pekar på att den föreslagna tidsplanen, att försöksverksamheten ska dra igång till hösten, är mycket snäv. 

Hur och var?

Så hur ska försöksverksamheten med kortare KPU se ut i praktiken? På vilka lärosäten ska försöksverksamheten förläggas? 

Det tycks ingen veta. Lärosätena väntar på besked från regeringen och när Altinget frågar Ekströms pressekreterare Anja L. Sundberg svarar hon att ”Detaljerna är inte klara ännu”.

Tiden rinner ut

Samtidigt börjar tiden rinna ut för att studenterna ska kunna söka utbildningarna till våren. 

Universitets- och högskolerådet (UHR), som har hand om antagningsservice för högre utbildning, har ännu inte fått någon information om när utbildningarna ska vara ansökningsbara eller på vilka lärosäten de ska vara förlagda. 

”Riktigt dålig”

Tiden börjar också bli knapp för att lärosätena ska hinna planera försöksverksamheten. Även om verksamheten skulle dra igång till våren 2023 blir det för tajt, menar Anders Linde-Laursen, dekan på Malmö universitet.

– Vi vet inte om försöksverksamheten kommer vara tvingande eller frivillig än. Men utbildningsdepartementet är fullt medvetna om att lärosätena tycker hela idén är riktigt dålig. Så den frivilliga vägen funkar inte för inget lärosäte vill ha det, säger han till Altinget.

Hur ser du på möjligheterna att komma igång med en försöksverksamhet till hösten?

– Jag bedömer att det är orealistiskt att hinna starta försöksverksamheten till hösten. Det är mycket förarbete som krävs. Det blir omöjligt hinna med då vi måste åstadkomma kursplaner och utbildningsplaner som säkerställer att denna kortare utbildning möter samma kvalitetskrav som de långa lärarprogrammen och den existerande KPU:n. Om det överhuvudtaget är möjligt återstår att se. 

Hur lång tid behöver lärosätena ha på sig för att hinna planera försöksverksamheten? 

– Utbildningsplanen måste vara klar innan det läggs ut på antagning.se och det hinner vi inte till hösten. Om vi får på oss ett år hade vi kunnat ta det i rimlig takt. Men även till våren 2023 skulle jag säga att det börjar bli trångt där också.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Personal flyr S-kansli och M pressar regeringen att slopa elskatt Överblick: Personal flyr S-kansli och M pressar regeringen att slopa elskatt Næste artikel Överblick: Ericssons miljöforskning granskas och Riksrevisionen kritiserar regeringens budget Överblick: Ericssons miljöforskning granskas och Riksrevisionen kritiserar regeringens budget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.