Tidigare vd ska samordna vårdens digitala infrastruktur

Arbetet med en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården får en nationell samordnare. Det blir Tomas Werngren, tidigare vd för Kommuninvest, som får uppdraget.

I somras gav socialminister Jakob Forssmed en rad uppdrag till bland andra E-hälsomyndigheten och i april 2024 ska utredningen om hälsodata som nationellt intresse lämna sina lagförslag om interoperabilitet, vilket har beskrivits som en nyckelutredning för att få till en nationell digital infrastruktur i hälso- och sjukvården. {{toplink}}

Regeringen har nu också beslutat om direktiven för en nationell samordnare. I uppdraget ingår att informera om regeringens arbete, men också föra dialog med bland andra Sveriges kommuner och regioner, patientföreträdare och privata utförare inom både sjukvård och tandvård.  

– Det här är en av de viktiga reformerna vi gör för att vi ska få hälso- och sjukvården att fungera bättre. Personalens tid används inte på ett bra sätt där man får knacka in samma uppgifter i olika system, information som borde finnas där, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Lång erfarenhet

I direktiven som Altinget tagit del av beskrivs avsaknaden av en gemensam digital infrastruktur som ett patientsäkerhetsproblem, ett försvårande av samordning mellan it-system både inom och mellan regioner och ett försvårande av beredskapsarbetet.

Uppdraget går till Tomas Werngren, som klev av uppdraget som vd för Kommuninvest i våras för att gå i pension. Han har haft olika roller på Kommuninvest under nästa 30 år och den bakgrunden gör honom väl lämpad för samordnaruppdraget, enligt socialministern.

– Han har god kännedom om och ett väldigt brett kontaktnät inom region- och kommunsverige och har också en dokumenterad förmåga att kunna sätta sig in i komplexa frågor. Det är en person som har brett förtroende, säger Jakob Forssmed. 

Ingår i Tidöavtalet

En nationell digital infrastruktur är en del av Tidöavtalet och enligt Jakob Forssmed krävs det då samverkan mellan vårdgivare, kommuner och regioner. Samordnaren ska fungera som ministern förlängda arm i arbetet, som också kommer att vara en del i förberedelserna för European Health Data Space, EHDS. 

– Det vi gör nu kring en nationell strategi behöver vi göra alldeles oavsett EHDS, men det här passar bra in, säger Jakob Forssmed. 

Tomas Werngren ska lämna en delredovisning i maj nästa år. Hela uppdraget ska slutredovisas 1 januari 2026.{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Samordnare för en nationell digital infrastruktur i hälso- och sjukvården, Dir. 2023:177

18/12
2023
21/12
2023
10/4
2024
1/1
2026

Forrige artikel Planeringschefen: Vi ska inte upprepa detta igen Planeringschefen: Vi ska inte upprepa detta igen Næste artikel Lövin om anklagelserna mot MP: Komplett nonsens Lövin om anklagelserna mot MP: Komplett nonsens
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.