Tilliten minskar – klart samband med inkomstnivåer

I dag uppger 49 procent av de tillfrågade att de har högt förtroende för människor i allmänhet, enligt en undersökning från Infostat. För ett år sedan svarade 56 procent ja på samma fråga.

Tilliten i samhället är på nedgång, men det syns också skillnader mellan olika grupper.  Infostats undersökning bekräftar bilden av ett kraftigt varierande förtroende, inte minst spelar den ekonomiska situationen en stor roll för nivån på den allmänna tilliten.

  • 71 procent av dem med ”mycket god” ekonomisk situation svarar att de har stort förtroende för folk i allmänhet. Bland dem med ”mycket dålig” ekonomisk situation är motsvarande siffra 24 procent.
  • I samma grupper uppger 9 procent av de välbeställda att de har litet förtroende, medan 47 procent av dem med dålig ekonomi säger samma.

Stora variationer

I samband med Tillitsbarometern 2021, sade professor Lars Trägårdh att det var meningslöst att längre tala om ett Sverige. Tilliten varierar så pass mycket mellan olika områden i Sverige.

{{toplink}}

Infostat har också brutit ned svaren på ålder och kön. Där visar det sig att den mest dramatiska ökningen bland dem som har litet förtroende för andra är för män i åldern 30–49 år. Där har gruppen med låg tillit ökat från 20 till 31 procent. Bland kvinnor under 29 år har andelen som säger sig ha lågt förtroende ökat från 25 procent till 30.

Minskar även för institutioner

Man kan samtidigt notera att de sjunkande nivåerna inte bara gäller den allmänna tilliten människor emellan. Precis som i Förtroendebarometern nyligen kan man se en nedgång för olika institutioner, myndigheter med mera.

Några exempel.

  • De politiska partierna har sjunkit från 19 procent till 15 det senaste året.
  • Den nya regeringens förtroende ligger på 26 procent, medan den förra hade 38 procent.
  • Riksdagen har sjunkit från 40 procent till 31.

{{toplink}}

Forrige artikel Sverige ett av få EU-länder som inte klarar tågplaneringskrav Sverige ett av få EU-länder som inte klarar tågplaneringskrav Næste artikel Riksdagens beslut: Ja till svenskt Natomedlemskap Riksdagens beslut: Ja till svenskt Natomedlemskap
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.