Tillståndsutredare med uppdrag att hitta EU:s miniminivå

Det var gott om politiker men ont om detaljer när Tidöpartierna på måndagmorgonen berättade om den nya miljötillståndsutredningen. Men det är en långtgående utredning som regeringen har beslutat om. Det framgår av det 12-sidiga direktivet till utredaren som släpptes på eftermiddagen.

Regeringen tillsätter nu en utredning om enklare och kortare miljötillståndsprocesser. Det meddelade Tidöpartierna vid en pressträff på måndagmorgonen.

Utredningen i sig är ingen nyhet – utan den är tydligt aviserad i Tidöavtalet. Och exakt vad som ska utredas och inte minst hur uppdraget förhåller sig till de två färdiga utredningarna med förslag inom samma område – Miljöprövningsutredningen och Klimaträttsutredningen – det var fortsatt oklart även efter pressträffen.

SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) beskriver det som en ny miljöprövningsutredning, likt Peter Ardös utredning som blev klar för exakt ett år sedan. Men bättre.

– Man ska göra samma sak, men mer omfattande. Det är en ny, bättre och mer fördjupande utredning med betydligt större frihet att föreslå ändringar i miljöbalken, säger Martin Kinnunen till Altinget.

Detaljer fem timmar senare

Vid pressträffen är informationen om utredningens uppdrag begränsad till fyra punkter, fokusområden. Först senare på eftermiddagen, flera timmar efter pressträffen, blir det 12-sidiga dokumentet med direktiven tillgängligt. Och här framgår i detalj att det är mycket riktigt är en mer långtgående utredning som Tidöpartierna beslutat om.

En bärande del är att göra en inventering av EU-rättens minimikrav om miljöprövning och i vilken utsträckning de svenska regelverken innebär högre krav. ”Utifrån resultatet kan en bedömning av möjligheterna att förenkla och effektivisera tillståndsprövningen i miljöbalken göras.”

Utredaren ska även se över möjligheterna att ersätta prövning i enskilda fall med generella föreskrifter samt se över hur färre verksamheter och åtgärder ska kräva tillstånd eller anmälan.

Stryka begreppet miljöfarlig

Under avsnittet med fokus på att ändra tillståndsprocessen ”i syfte att öka investeringsviljan” ska utredaren överväga en ändring av begreppet miljöfarlig verksamhet till miljöpåverkande verksamhet eller något annat lämpligt begrepp. Miljölagstiftningens signaler till verksamhetsutövarna är viktiga, skriver regeringen.

Utredningen ska även föreslå hur tillståndsprocessen kan ändras så att besked om lämpligheten av en verksamhet på en plats kan lämnas tidigt, medan villkor om skyddsåtgärder och försiktighetsmått kan fastställas senare.

Regeringen vill att utredaren överväger att miljöstånd beslutas på myndighetsnivå, det vill säga att mark- och miljödomstolarna kliver in först om ett tillstånd överklagas.

Den tredje och fjärde delen i utredningen handlar om se över ansvarsfördelningen mellan myndigheterna och att tvinga myndigheterna att tala med en röst i tillståndsprocesserna, dessutom vill regeringen se förslag som minskar kretsen av såväl myndigheter som övriga aktörer som har möjlighet att överklaga beslut enligt miljöbalken.

Kärnkraftverk på ett och ett halvt år?

Vid pressträffen talar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om att Sverige en gång i tiden klarat att ge tillstånd för kärnkraftverk på ett och ett halvt år. Om den nya utredningens förslag når dit återstår att se. Ikem, en branschorganisation som drivit på hårt för en ny utredning om miljöbalken, är framför allt mån om att se förslag faktiskt som blir verklighet.  

 – Oron är ju att det här blir ytterligare en i raden av utredningar som inte leder till något resultat. Det vore förödande för våra företagen om det inte blev någon verklig reformering av miljöbalken, säger vd Jonas Hagelqvist till Altinget.

Valet av utredare ska redan vara klart, enligt uppgift, men vem det är var inte en del av informationen vid pressträffen på morgonen. Slutbetänkandet ska lämnas över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L) senast den 15 december nästa år.

Beslutskedja: Utredning: Förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken, Dir. 2023:78

12/6
2023
13/6
2023
22/6
2023
24/8
2023
14/9
2023
15/12
2024

Forrige artikel Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor Næste artikel Hot och halmgubbar i spelet inför återställningsomröstning Hot och halmgubbar i spelet inför återställningsomröstning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.