Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor

Regeringen vill permanenta möjligheten för bland annat bostads­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. ”Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer. 

Under pandemin fattade den föregående regeringen beslut om en tillfällig lag som gjorde det möjligt för bland annat bostads­rätts­föreningar, kooperativa hyres­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. Vid årsskiftet löpte den tillfälliga lagen ut men nu går regeringen vidare med ett förslag på att möjligheten permanentas. 

– Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem. Det är hög tid att den här lag­stift­ningen moderniseras och inte längre står i vägen för detta, säger justitie­minister Gunnar Strömmer, enligt ett pressmeddelande. 

Ingen poströstning

Enligt förslaget ska ett bolag eller en förening som vill använda sig av möjligheten till digitala stämmor besluta det i sin bolags­ord­ning eller i sina stadgar. Men enligt lagråds­remissen ska det även vara möjligt att hålla digitala stämmor vid extra­ordinära omständig­heter utan att det finns reglerat i stadgar eller bolags­ord­ning. 

I de remisser som inkommit till förslaget har flera instanser efterfrågat att även möjligheten att poströsta ska ingå i förslaget. Men i det förslag som regeringen nu lägger fram finns inte det med.

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Forrige artikel Storvarsel på Karolinska sjukhuset Storvarsel på Karolinska sjukhuset Næste artikel Tillståndsutredare med uppdrag att hitta EU:s miniminivå Tillståndsutredare med uppdrag att hitta EU:s miniminivå
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.