Trots kritik – nya FRA-lagen passerar riksdagen

Regeringens förslag om att utvidga FRA-lagen och möjliggöra att utländsk säkerhetstjänst får åtkomst till personuppgifter hos svenska försvarsmyndigheter har fått kritik från flera partier. Men efter beredningen i försvarsutskottet står det klart att lagändringarna har stöd från en majoritet i riksdagen.

Försvarsutskottet ger grön flagg till regeringens förslag om att utvidga lagen om signalspaning samt möjliggöra för utländsk säkerhetstjänst att få direktåtkomst till personuppgifter hos Försvarsmakten och FRA.

Propositionen kommer därmed med största säkerhet att passera riksdagens votering den 24 november utan några besvärliga gupp på vägen. Det är dock långt ifrån alla partier som är nöjda med förslagen.

C, L och V säger nej

Centerpartiet vill avslå hela propositionen och hänvisar till domen från Europadomstolen i våras som slog fast att lagen inte säkrar tillräckligt skydd för den personliga integriteten när Sverige delar med sig av data till andra stater. Propositionen stärker inte integriteten i tillräcklig grad i ljuset av domen, anser Centerpartiet. 

Liberalerna motsätter sig att FRA ska ges tillstånd att använda signalspaning även när det gäller förseelser som inte riktas mot Sverige eller svenska intressen.

Vänsterpartiet är på samma linje. Enligt Vänsterpartiet hamnar Sverige i en sårbar situation genom att dela information med utländska myndigheter i hopp om att få något tillbaka.

Vänsterpartiet motsätter sig också att utländsk säkerhetstjänst ska kunna få direktåtkomst till personuppgifter hos Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt.

C: ”Mycket långtgående”

Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare motiverat lagändringarna i propositionen med att säkerhetsläget för Sverige har förändrats.

En motivering som inte bet på Centerpartiets Daniel Bäckström:

– Att utländsk underrättelsetjänst ska få direkttillgång till personuppgifter som finns hos FRA och Försvarsmakten innebär stora risker för integriteten – särskilt i kombination med att det inte ens föreslås behövas indirekta kopplingar till svenska säkerhetsintressen. Det gör omfattningen av förslaget mycket långtgående, sade han till TT tidigare i höstas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Beslutskedja: Regleringen av Försvarets radioanstalts internationella samarbete

19/11
2021

Forrige artikel Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass  Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass Næste artikel Sänkt rösträttsålder – demokrativinst eller verklös partistrategi? Sänkt rösträttsålder – demokrativinst eller verklös partistrategi?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.