Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass

Sveriges kristna råd reagerar mot kraven på vaccinationsbevis från den 1 december, något man menar inskränker religionsfriheten. ”Gudstjänstfirandet är inget evenemang. Det är ett djupt behov, identitetsbärande och grundlagsskyddat”, säger Sofia Camnerin som är gs för Sveriges kristna råd.

När regeringen tillsammans med ansvariga myndigheter nu aviserar att man vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster med mer än 100 personer inomhus, så möts det i flera fall av förståelse inom civilsamhället. Exempelvis från Riksidrottsförbundet (RF).

– Vi föredrar det här beskedet framför detaljbestämmelser om avstånd mellan stolar och liknande. Jag har hela tiden betonat att vi inte är smittskyddsexperter, och i valet mellan pandemibekämpning och idrottshänsyn så måste vi förstås prioritera pandemibekämpning, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till Altinget.

Inkonsekventa regler

Men Sveriges kristna råd är djupt kritiska och beskriver reglerna under pandemin som ”inkonsekventa”.

– Framför allt reagerar vi mot att köpcentrum och gym har kunnat hålla öppet, samtidigt som stora kyrkor tidvis har fått hålla sig till max-åtta-regeln. Det har varit mer accepterat med träning för kropp än för själ. Kyrkorna har stora lokaler och hade hellre sett restriktioner med max antal personer per ett visst antal kvadratmetrar, säger Sofia Camnerin till Altinget.

– I stället jämställs gudstjänstliv med idrottsevenemang, man klumpar samman det under ”allmänna sammankomster”. Men religionsfriheten är grundlagsskyddad. Jag tycker att det blir fel. Att utöva sin religion är något helt annat än att gå till ett köpcenter eller besöka ett idrottsevenemang.

Under torsdagen tycktes statsepidemiolog Anders Tegnell hålla dörren öppen för en särlösning. 

– Vi tittar på frågan tillsammans med representanter för trossamfunden, sa han under Folkhälsomyndighetens presskonferens, skriver Kyrkans tidning

Men är det rimligt att trossamfund har andra regler än exempelvis idrotten?

– Vi har varit väldigt lyhörda och vi förstår absolut att det är pandemin som är problemet som måste hanteras, precis som Björn Eriksson säger. Vi har suttit i sakråd med regeringen och FHM, vi har visat hur vi kan hjälpa till med vaccinationer och vi vill göra allt för att minska smittspridningen, säger Sofia Camnerin.

– Men åtta-regeln var inte träffsäker. Och när det gäller just vaccinpass är vi emot det i religiösa sammanhang. Vi kan inte kontrollera de enskilda gudstjänstbesökarna, för det blir en kontroll av alla. Det är ett för stort ingrepp i religionsfriheten.

Vad hade ni velat se för åtgärder i stället?

– Att man hade tittat på och vägt in storleken på lokalen och avståndet mellan sällskap. Församlingarna är beredda att göra det jobbet. I alla kyrkor jag har besökt under året så kan jag konstatera att man redan har vanan inne.

– Här i Sverige gör man ofta en lite märklig tolkning av religionsfriheten och verkar mena att ”Du kan be på din kammare”. Men religion är för de allra flesta någonting man gör tillsammans. 

Frankrike gör undantag

När regeringen i september skickade ut promemorian ”Vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd” på remiss, så invände Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i sitt svar att den föreslagna användningen av vaccinationsbevis kan vara problematisk i relation till religionsfriheten. SST jämförde med Frankrike, ett land med strikt åtskillnad mellan kyrka och stat, som trots detta har gjort undantag för religionsutövning när det gäller vaccinationsbevis.

Tillbaka till idrotten, som självfallet kommer att påverkas av de nya reglerna. Björn Eriksson berättar att de under torsdagsmorgonen hade möte med alla de stora medlemsförbunden och började ställa samman de frågor som fortfarande hänger i luften.

– Hur räknas det om man stänger taket på Friends arena, till exempel? Den och andra frågor behöver vi få svar på.

– Vi behöver också långsiktighet, och det blir nu ännu viktigare nu. Om vi inom idrotten är lojala på det här sättet, så hoppas jag att politiken visar förståelse för det och ger anslag för en längre tidsperiod än 2022. Det här är inte över ännu, säger Björn Eriksson.

Väntade åtgärder

Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker, säger i ett pressmeddelande att de nya åtgärderna är väntade och rimliga. ”När smittläget försämras i grannländerna känns det logiskt att också Sverige vidtar åtgärder. Ett införande av covidpass vid större evenemang känns därför avsevärt bättre än införande av nya publikbegränsningar, även om det innebär nya påfrestningar.”

Beslutskedja: Vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd

10/9
2021
24/9
2021
19/11
2021

Forrige artikel Överblick: M kräver strängare vaccinpass och L beslutar om SD-samarbete Överblick: M kräver strängare vaccinpass och L beslutar om SD-samarbete Næste artikel Trots kritik – nya FRA-lagen passerar riksdagen Trots kritik – nya FRA-lagen passerar riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.