Trots kritiken – regeringen förlänger extra bostadsbidrag

Trots kritik från flera håll vill Tidöpartierna ännu en gång förlänga det tillfälliga, extra bidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag. Det meddelar regeringen inför höstens budget.

Det är mot bakgrund av inflationen och ökade levnadskostnader som den tillfälliga höjningen av bidraget ännu en gång föreslås förlängas.

Bidraget skulle löpt ut vid årsskiftet men kommer nu, enligt regeringens och Sverigedemokraternas budget för nästa år, sträcka sig till nästa sommar, med slutdatum i slutet av juni. 

– Det här är en tillfällig höjning av särskilda skäl precis som under pandemin. Vår förhoppning är att inflationen inte ska bita sig fast utan att vi återgår till ett mer normalt läge och då föreligger det inte särskilda skäl längre, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje till TT/Dagens Nyheter.

Kritiken: Behövs långsiktighet

Det extra bidraget infördes av den förra regeringen och ska alltså vara tillfälligt. I praktiken har barnfamiljer kunnat ta del av stödet sedan 2020, då för att möta pandemins konsekvenser.

Senast i vårbudgeten meddelade regeringen en ytterligare förlängning av bidraget, som också höjdes till ett maxbelopp på 2 100 kronor. Beskedet välkomnades av bland andra LO, Hyresgästföreningen och Boverket, men när ännu en förlängning nu skickas på remiss är också kritik att vänta.

I våras skrev Konjunkturinstitutet att det behövs större långsiktighet när det gäller vilka kostnader man anser att hushåll ska klara av, och i hur man utformar stöd.

”Att återkommande tillfälligt förlänga ett stöd skapar osäkerhet för dem som omfattas av stödet och är inte systemvårdande”, skrev institutet då.

Vill inte göra permanent

Flera partier, däribland regeringens Liberalerna, har velat se en permanent höjning av bidraget. Det är dock inte aktuellt, enligt socialförsäkringsministern. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill dessutom att bidraget höjs i takt med inflation och kostnadsökningar.

Även Rädda barnen har tillsammans med flera organisationer krävt att regeringen gör mer och vill att även barnfamiljer med försörjningsstöd ska kunna dra nytta av stödet.

Enligt regeringen når bidraget omkring 111 000 barnfamiljer. Kostnaden för att förlänga bidraget till och med den 30 juni 2024 beräknas till 736 miljoner kronor.

{{toplink}}

Beslutskedja: Förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader

21/10
2022
26/10
2022
27/10
2022
15/3
2023
15/3
2023
23/3
2023
30/3
2023
30/3
2023
20/4
2023
28/8
2023
22/3
2024
29/8
2024

Forrige artikel Norska partier allt mer EU-positiva Norska partier allt mer EU-positiva Næste artikel De välkomnar regeringens förslag till sänkt reduktionsplikt De välkomnar regeringens förslag till sänkt reduktionsplikt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.