Två verksamheter får utmärkelsen Skåne Centre of Excellence - in Health

Ortopedin i Hässleholm-Kristianstad-Ystad och barnnefrologiverksamheten vid Skånes universitetssjukhus prisas av Region Skåne.

Utmärkelsen, som egentligen är tänkt att gå till en pristagare, delas i år av två verksamheter eftersom juryn ansåg att båda förtjänade priset lika mycket.

I sin motivering till valet av Ortopedin i Hässleholm-Kristianstad-Ystad framhåller juryn att "Verksamheten uppvisar ett kliniskt arbete av hög klass och har en väl genomtänkt verksamhet med fokus på optimalt patientomhändertagande i fast track-koncept för en stor patientgrupp".

På kliniken tar man emot och behandlar alla patienter med sjukdomar och skador i rörelseapparaten inom upptagningsområdet, men man är även ledande nationellt inom ett antal högspecialiserade profilområden som bland annat innefattar höft- och knäproteser.

Barnnefrologiverksamheten vid Skånes universitetssjukhus får priset med motiveringen att "verksamheten uppvisar ett teambaserat multidisciplinärt sätt att arbeta och är vetenskapligt mycket produktiv i internationell framkant".

Kliniken specialiserar sig på njursjukdomar hos barn och bedriver konsultverksamhet för njursjuka barn i hela södra sjukvårdsregionen.

– Barnnefrologiverksamheten har blivit ett ledande center för högkompetent kliniskt- och forskningsarbete. Priset är en fin bekräftelse av teamets arbete för att förbättra sjukdomsförståelse, diagnostik, utredning och behandling av njursjuka barn, säger Diana Karpman, ansvarig för barnnefrologi, i ett pressmeddelande.

De båda priserna delades ut vid en ceremoni i Regionhuset på onsdagen den 14 oktober.

Forrige artikel Två par bröder blev Årets Nybyggare och Årets Pionjärer Næste artikel Två skolor och ett företag får Utmärkelsen 2015
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.