Tvisten om Römosseskolan avgjord – eleverna får stanna

Skolan med 250 elever hotades av nedläggning efter att Göteborgs stad nekat Räddningsmissionen att ta över lokalerna. Nu har tvisten avgjorts i hyresnämnden.

Räddningsmissionen, som nu driver gamla Römosseskolan, blev tidigare i vår nekade av Göteborgs stad att ta över hyreskontraktet till skollokalerna. Lokalförvaltningen i Göteborgs stad, som äger skolans lokaler, menar att Framstegsskolan inte har rätt att överlåta hyreskontraktet.

Nu har ärendet prövats i hyresnämnden, som ger föreningen Framstegsskolan rätt att överlåta hyreskontraktet till Räddningsmissionen. 

– Vi är otroligt glada, även om vi har haft på känn att det skulle gå i den här riktningen så vet man ju inte riktigt, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen, till Altinget och fortsätter: 

– Nu innebär det att vi äntligen kan tänka långsiktigt med den här etableringen och det känns så fantastiskt kul. Det hade varit väldigt smärtsamt att tvingas lägga ner när vi kommit så här långt. Så nu firar vi.  

250 elever behåller sin skola

Göteborgs Räddningsmission, med Emil Mattsson i spetsen, tog över verksamheten vid årsskiftet. Elever och personal kunde gå kvar i sin nygamla skola, som numera heter Communityskolan i Gårdsten, när de kom tillbaka efter jullovet.  

Men i en intervju med Altinget före förhandlingarna med kommunen sa Emil Mattsson att Räddningsmissionen skulle bli tvungen att stänga skolverksamheten om Göteborgs stad får rätt. 

– Om vi inte får ha kvar lokalerna har vi ingenstans att ta vägen. Om vi i så fall inte snabbt hittar ersättningslokaler, vilket är svårt, skulle det innebära att 250 barn förlorar sin skola, sade han. 

Göteborgs stad hävdade i sin tur att de inte behövde hyra ut lokalerna till Räddningsmissionen eftersom Framstegsskolan hade förlorat sitt tillstånd att bedriva skolverksamhet när man tecknade avtalet med Räddningsmissionen. Men hyresnämnden menar att detta saknar betydelse då det är rörelsen som överlåtits och inte tillståndet.

Vad tycker du om kommunens agerande? 

– Jag kan känna en viss frustration och besvikelse. Här är det en idéburen organisation som verkligen vill satsa i förortsmiljö. Vi vet att det inte är så lätt att lyckas där. Jag tror att vi har mycket engagemang och kompetens och förutsättningar att göra något riktigt bra. Hade jag varit en kommunpolitiker så kanske en av de viktiga frågorna är hur kan vi verka för att civilsamhället kan kliva fram? Men den uppbackningen har vi inte fått.

{{toplink}}

Forrige artikel Forskare: ”Att inte utreda avkriminalisering är kunskapsfrånvänt” Forskare: ”Att inte utreda avkriminalisering är kunskapsfrånvänt” Næste artikel EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden” EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.