Forskare: ”Att inte utreda avkriminalisering är kunskapsfrånvänt”

Sverige behöver ha fler skadebegränsande insatser i narkotikapolitiken och skulle kunna hämta inspiration från Danmark. ”Att inte ens utreda frågan om avkriminalisering av eget bruk är kunskapsfrånvänt”, säger forskaren Torkel Richert.

Malmö universitets forskningsprojekt Urbana drogscener har pågått i fem år och innehåller en rad olika delstudier, där forskarna fokuserat på personer som har en långvarig, tung narkotikaanvändning och deras vardagsliv och hur de påverkas av den narkotikapolitik som förs.
En av studierna är en jämförelse mellan Malmö och Köpenhamn.

– Det är två fall med liknande välfärdsstater och liknande politik på många områden, men som har helt olika narkotikapolitik, säger Torkel Richert vid Institutionen för socialt arbete på Malmö universitet, som är en av forskarna i projektet.

Skillnaderna mellan staterna är stora sett ur ett brukarperspektiv enligt studien. I Sverige känner sig brukarna mer jagade av polis och riskerar kännbara straff vid eget bruk. I Danmark undantas den som är socialt marginaliserad från straff för eget bruk.

– Det gör att man i Sverige använder narkotika på mer dolda och otrygga platser som toaletter, parker, trappuppgångar och vindar, säger Torkel Richert.

{{toplink}}

Att politikerna tydligt sagt att det inte finns någon vilja att ens utreda en avkriminalisering är fel väg att gå, anser han.

– Jag säger inte att man i morgon ska avkriminalisera eget bruk eller legalisera cannabis, men man borde i alla fall seriöst utvärdera vad det skulle kunna leda till och vilka för- och nackdelar det finns.

Den pågående Narkotikautredningen har inte fått några direktiv om straffrättsliga frågor som avkriminalisering. Slutbetänkandet ska komma i höst.

– Jag tycker att är synd att man missar det, för i övrigt verkar det vara en bra utredning, säger Torkel Richert.

Finns fördelar i båda systemen

Någon motsvarighet till de brukarrum som finns i Köpenhamn dit personer kan komma med sina droger och ta dem under övervakade former finns inte i Sverige och även om det hänt mycket de senaste åren kring skadebegränsande insatser som överdosprevention och Naloxonutdelning så saknar forskarna fortfarande vissa insatser.

– Det som inte finns är heroinförskrivning till de allra mest utsatta och även säkra brukarrum. Man måste också bli bättre på att nå ut bredare med Naloxon, säger Torkel Richert.

Det är också att förenkla för mycket att säga att den danska modellen är bättre. Det finns fördelar i båda systemen.

– Det som Danmark är bra på är lågtröskelverksamheter som är lättillgängliga för brukarna, där man enkelt kan komma in. Det finns också många brukarorganisationer som har en stark roll, inte minst i Köpenhamn, säger Torkel Richert. 

De svenska sprututbytesprogrammen är ambitiösa och har ett mycket bredare utbud än många insatser i Danmark, men har krav på legitimation och 18-årsgräns.

– Alla vill inte legitimera sig, vissa skäms och andra är inte 18 år. Så även om man har bra utbud på sprututbytena i Sverige så är det inte alla som vänder sig dit och det är ett problem.

Beslutskedja: En svensk narkotikapolitik anpassad till nutidens och framtidens utmaningar

23/3
2022
24/3
2022
24/3
2022
19/4
2022
14/10
2022
24/5
2023
29/9
2023
26/10
2023
31/10
2023
31/10
2023
1/11
2023
8/11
2023
22/11
2023
20/12
2023
20/3
2024
10/4
2024
10/4
2024
22/4
2024
25/4
2024

Forrige artikel Underhållsbranschen oroas av uppskjutna banarbeten Underhållsbranschen oroas av uppskjutna banarbeten Næste artikel Tvisten om Römosseskolan avgjord – eleverna får stanna Tvisten om Römosseskolan avgjord – eleverna får stanna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.