Underhållsbranschen oroas av uppskjutna banarbeten

Trafikverket drar ner på antalet underhållsarbeten på järnvägen i sommar, som ett sätt att svara på problemen efter införandet av det nya planeringssystemet. Men järnvägsentreprenörerna ser flera risker med lösningen.

Som en del i paketet av åtgärder för att rädda upp tågtrafiken på grund av de många problem som följt på införandet av det nya tåglägesplaneringssystemet har Trafikverket vidtagit ett antal åtgärder inför sommarmånaderna.

Förutom att lägga ut en del av tågplaneringen som annars hade skötts hos myndigheten ut till branschen, så ingår det även i paketet att dra ner på antalet planerade tågarbeten under sommaren.

– Vi har skjutit på 20 plus 30 banarbeten (i två beslut, reds. anm.) som vi inte genomför i sommar, utan som vi skjuter framåt, säger Anna Ericsson, verksamhetsområdeschef Trafik på Trafikverket.

Målet är att åtgärderna tillsammans ska leda till att framförhållningen kan ligga på fyra veckor i augusti. Men just sommarmånaderna är samtidigt högsäsong för banarbeten. Trafikverkets beslut har därför skapat oro hos underhållsbranschen, uppger Susanne Andersson, kansli- och branschansvarig på FSJ, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer, till Altinget.

– Flera av våra medlemsföretag har fått inställda arbeten. Vi är oroade dels för att järnvägsanläggningen skall drabbas av fler störningar som då påverkar punktligheten i järnvägstransporterna och på sikt innebär att underhållsskulden byggs på.

– Men också att detta kommer att påverka våra medlemsföretag ur ett ekonomiskt perspektiv.

Analyserar konsekvenserna

Trafikverket menar att de uppskjutna arbetena inte ska påverka säkerheten. Hos branschen försöker man nu få en överblick över situationen, och i måndags samlades FSJ för att få en bild av läget.  

– Våra medlemsföretag sitter just nu och analyserar konsekvenserna av inställda arbeten i järnvägssystemet och för samtal med Trafikverket om hur vi ska hantera den uppkomna situationen på bästa sätt, fortsätter Susanne Andersson.

Forrige artikel Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap Næste artikel Minister: Sverige kan lära av Nederländernas äldreomsorg Minister: Sverige kan lära av Nederländernas äldreomsorg
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.