Tyskland stoppar rysk gasledning – kris bör ge skjuts åt energieffektiviserare

Samtidigt som den energipolitiska dimensionen i konflikten med Ryssland trappas upp går EU-lagstiftarna in i den hetaste lagstiftningsperioden kring ett helt paket energi- och klimatlagstiftningar. Sett till historiska perspektiv bör förespråkarna för energieffektivisering då få en skjuts, menar Lundaforskare.

Efter att den tyska regeringen annonserat att de just nu pausar godkännandeprocessen av Nord Stream 2 förs den energipolitiska dimensionen av den ryska aggressionen i Östeuropa åter upp på agendan.

Om det är något vi kan lära oss från tidigare liknande situationer, är det att energieffektiviseringsförespråkarna bör få en skjuts i svallvågorna, säger André Månberger, energisystemforskare med fokus på energisäkerhetsfrågor vid Lunds universitet.

–  Det är ju något som minskar beroendet av alla energibärare. Det spelar ingen roll om man är beroende av förnybar el, kärnkraft eller någon annan energibärare. Energieffektivisering generellt brukar alltid falla väl ut, då du inte är så exponerad mot de prisfluktuationer som vi nu lär se, säger Månberger till Altinget.

Samtidigt ser det exempelvis svårt ut att gå fram med ytterligare bindande krav på energieffektivisering, se bara de diskussioner som pågår just nu kring översynen av energieffektiviseringsdirektivet?

–  Det är inte alltid populärt. Ser man exempelvis på fordonssidan så har det inte alltid varit enkelt att gå fram med de kraven.

Men får de historiskt sett en skjuts i termer av att styrmedlen skärps?

–  Ja, en av lärdomarna vi kan se är att när energipriserna har stigit så har det kommit fram reglering med fokus på ökad energieffektivisering. Samtidigt har vi sett att konsumenter svarat upp mot det, genom att exempelvis köpa fordon med lägre bränsleförbrukning. I viss mån kunde man se det också från prisuppgången mellan 2000 och 2008, säger André Månberger, som till vardags är biträdande lektor och studierektor för forskarutbildningen på avdelningen för miljö- och energissystem vid Lunds tekniska högskola.

Han fortsätter:

– Sedan åts de förvisso lite grann upp av hela den SUV-trend som kom sedan. Men tittar vi på den stora trenden är det tydligt att när prisökningen skett så har detta varit den första reaktionen. Sedan är tyvärr minnet kort.

Testas redan kommande veckor?

Huruvida den pågående säkerhetspolitiska situationen hinner avspegla sig i de fortsatta förhandlingarna vill inte Månberger spekulera i. Den åttonde mars ska bland annat miljöutskottets ledamöter i EU-parlamentet säga sitt om förslaget till uppdaterat energieffektiviseringsdirektiv. 

– Men lite grann kan man fråga sig vad det här innebär i frågan om naturgasens roll i taxonomin, om det går att se den som hållbar eller inte? Sedan kommer också frågan in om ländernas självbestämmande i relationen till arbetet med en Energiunion in i detta. Men hur man landar där, återstår att se.

Forrige artikel Statministern håller pressträff om säkerhetskrisen Statministern håller pressträff om säkerhetskrisen Næste artikel Eliasson vill se egen inspektion för LSS – ”Funktionsnedsatta stämplas som brottslingar av bara farten” Eliasson vill se egen inspektion för LSS – ”Funktionsnedsatta stämplas som brottslingar av bara farten”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.