UHR om digitalt högskoleprov: ”Räknar med fem år”

För att Universitets- och högskolerådet (UHR) ska påbörja en digitalisering av högskoleprovet vill myndigheten få ett särskilt uppdrag med finansiering av regeringen. Enligt en analys kommer det krävas 80 miljoner. ”Vi kan inte finansiera en digitalisering med egna medel” säger Tuula Kuosmanen, UHR, till Altinget. 

Den nationella samordnaren för högskoleprovet, Peter Honeth, pekade i sin utredning ut Universitets- och högskolerådet (UHR) att bli ansvarig myndighet för genomförandet av högskoleprovet, samt att påbörja en digitalisering av det. Nu har UHR tyckt till om förslagen.

Omfattande ansvarsutökning

Före pandemin tog UHR fram provet och lärosätena hade ansvar för att genomföra det. Men sedan pandemin började har UHR haft ansvar för båda delarna. 

Därför skulle förslaget att UHR behåller ansvaret utgöra en ”relativt begränsad” utökning av uppdrag och arbetsuppgifter, anser utredningen. 

Men myndigheten håller inte med. Tuula Kuosmanen, avdelningschef för analys, främjande och tillträdesfrågor på UHR, menar att det skulle innebära en omfattande utökning. 

– Själva hanteringen av högskoleprovet är mycket mer omfattande än man kanske först tänker. Det är en lång kedja i hanteringen. Både innan, under och efter provdagen och vi ansvarar även för likvärdigheten av provgenomförandet, säger hon till Altinget. 

Mer pengar

För att göra omställningen behöver myndigheten mer resurser. 

– Högskoleprovet har gått med underskott under en längre tid. Om UHR dessutom ska utveckla riktlinjer, rekommendationer och kontakt med lärosäten så räcker inte det vi får i dag. Om man löser det genom att höja anmälningsavgiften är ett politiskt beslut, säger Kuosmanen. 

Förlåtande under pandemin

Det har varit många snabba beslut under pandemin. Många ändringar i förordningen som har tvingat UHR att ta beslut och snabbt kommunicera dessa till provanordnarna. 

– Det har varit ansträngt på det sättet. Men det har funnits ett bra samarbete med lärosätena, säger Tuula Kuosmanen. 

Förväntningarna från provanordnarna kommer också vara annorlunda efter pandemin. 

– Läget har varit mer förlåtande under pandemin. Men nu förs det till exempel redan fram synpunkter att UHR borde samordna hanteringen av intyg för anpassade prov, en uppgift som nu åligger de provanordnande lärosätena.

Lärosätena vill ha bättre kommunikation

Men att UHR får större ansvar för högskoleprovet innebär också att lärosätena blir av med sitt ansvar. Det är något som de allra flesta är positiva till, men många har också synpunkter på hur det nya samarbetet ska se ut. 

Flera universitet menar att det är viktigt att UHR håller en dialog med lärosätena. Göteborgs universitet vill att myndigheten fastställer ansvarsfördelningen mellan UHR och lärosätena och att det sker i dialog med lärosätena. Universitetet vill också att den referensgrupp för högskoleprovet som skapades under pandemin permanentas. 

Högskolan i Borås pekar på att det är viktigt med ”dialog i god tid kring eventuella nya riktlinjer och beslut som påverkar planering och genomförande av prov.”

Digitalisering av högskoleprovet

Peter Honeth föreslår även ett digitalt högskoleprov och pekar ut UHR som myndigheten att digitalisera provet. För detta vill UHR få ett nytt uppdrag med särskild finansiering från regeringen. I en analys som myndigheten har gjort räknar man med att kostnaderna totalt kommer uppgå till omkring 80 miljoner kronor. 

– Frågan är nu om regeringen vill att provet ska digitaliseras. I så fall krävs det ett uppdrag till oss. Vi kan inte finansiera en digitalisering med egna medel.

Hur lång tid skulle det ta att digitalisera högskoleprovet?

– Vi räknar med en utvecklingsperiod på närmare fem år. Då görs det i olika steg. Det handlar om att ta fram själva provkonstruktionen, testinförande och så vidare. Det tar ungefär två år att ta fram ett prov. Och vid sidan om digitaliseringen ska det befintliga provet fortfarande genomföras.

Ser ni några fördelar med ett digitalt prov?

– För lärosätenas del är den stora vinsten att de inte behöver hantera provförsändelserna. Däremot är det andra saker som kommer in i en digitalisering. Det måste finnas en digital infrastruktur på plats och provvakterna måste kunna hjälpa till vid tekniska problem till exempel. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Genomförande av högskoleprovet

10/9
2020
9/10
2020
1/9
2021
7/9
2021
9/9
2021
7/1
2022
3/2
2022

Forrige artikel Överblick: M vill ta steg mot Nato i höst och kraven lättas på poliser Överblick: M vill ta steg mot Nato i höst och kraven lättas på poliser Næste artikel Oenighet i Vänsterpartiet om ”statlig styrning” av sjukvården Oenighet i Vänsterpartiet om ”statlig styrning” av sjukvården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.