Uppdrag: Vem ska betala en stärkt försörjningsberedskap?

Landets försörjningsberedskap ska stärkas. Regeringen tillsätter en utredning där Birgitta Böhlin, tidigare generaldirektör för Försvarets materielverk, ska hålla i trådarna.

Birgitta Böhlin får bland annat i uppdrag att föreslå hur den nationella försörjningsberedskapen ska samordnas. Dessutom ska hon utreda hur samhällets försörjningsberedskap ska finansieras. Birgitta Böhlin har fria tyglar att föreslå principer och former för finansieringen efter eget huvud, men hon ska oavsett lägga fram ett förslag med en avgiftsmodell.

Regeringens syfte med utredningen är att stärka landets förmåga att upprätthålla försörjningen vid krig, men också i samhällskriser och höjd beredskap.

Ministern: Utredningen en viktig pusselbit

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar utredningen en ”betydelsefull pusselbit”:

– Det stora antalet aktörer som har ansvar för försörjningsberedskapen i kombination med de ambitionsökningar som förväntas på området ställer krav på samordning och på ett effektivt resursutnyttjande, säger han i ett pressmeddelande.

Utredningens direktiv är ännu inte publicerade, men de delar som regeringen lyfter fram av uppdraget till utredaren i sitt pressmeddelande är bland andra:

  • föreslå vilka uppgifter en funktion med ansvar för nationell samordning av försörjningsberedskapen ska ha samt hur den ska förhålla sig till andra aktörer med ansvar eller betydelse för försörjningsberedskapen
  • föreslå ändamålsenliga och övergripande principer och förutsättningar för fördelning av ansvar mellan det allmänna och näringslivet
  • pröva möjligheten att finansiera samhällets försörjningsberedskap med avgifter
  • analysera för- och nackdelar med andra former av finansiering, samt föreslå principer och former för finansiering av samhällets försörjningsberedskap

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 maj år 2023.

Beslutskedja: Nationell samordning av försörjningsberedskapen

2/9
2021
3/9
2021
30/3
2022
2/1
2023
10/3
2023
31/5
2023
30/8
2023
31/8
2023
4/10
2023
31/12
2023

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (2 sep) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (2 sep) Næste artikel Rådström Baastad (S) slutar som partisekreterare Rådström Baastad (S) slutar som partisekreterare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.