Utbildningsministern: Viktigt att lärosätena minskar sin administration

Regeringen skär ner på utbildnings- och forskningsanslagen i höstens budget. ”Det finns en administrativ överbyggnad inom högskolevärlden”, menar utbildningsminister Mats Persson (L).

I budgetpropositionen för 2024 drar regeringen ner 0,5 procent på utbildnings- och forskningsanslagen inom högskolesektorn. Detta för att minska statens utgifter. 

”Det finns en administrativ överbyggnad inom högskolevärlden som många forskare vittnar om. Därför är det viktigt att lärosätena arbetar med att minska sin administration”, skriver utbildningsminister Mats Persson (L) till Altinget. 

Persson pekar på att det totala tillskottet till universitet och högskolor är större än vad effektiviseringen av administration innebär. 

”För regeringen är det viktigt att universitet och högskolor fortsatt prioriterar sina utbildningsresurser till de områden där det bedöms råda stor brist”, fortsätter utbildningsministern och nämner satsningarna som görs på ingenjörsutbildningarna, den gröna omställningen och utbildningar inom välfärdsområdet. 

Svårt att få ihop

Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) är besvikna. 

– Vid en snabb genomläsning av budgeten ser det ut som anslagen till universitet och högskolor ökar med knappt 2 miljarder. Men ökningen täcker inte de ökade kostnaderna i form av högre hyror, inflation och andra kostnadsökningar, säger kommunikationschefen Jon Stenbeck, till Altinget.

Stenbeck pekar på att budgeten i realiteten innebär en minskning av anslagen till grundutbildning och forskning. 

– Hur det här går ihop med regeringens egen ambition att utbildning och forskning vid universitet och högskolor ska hålla en internationellt sett hög kvalitet är svårt att få ihop. För att vi ska nå den ambitionen behövs en satsning värd namnet. Och den saknas i den här budgeten, säger Jon Stenbeck.

{{toplink}}

Forrige artikel Naturvårdsverket klarar sig från varsel men spår tuff framtid Naturvårdsverket klarar sig från varsel men spår tuff framtid Næste artikel S kontrar regeringens budgetbesked: 40 miljoner till Ivo S kontrar regeringens budgetbesked: 40 miljoner till Ivo
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.