Utredare: Det finns ingen quickfix för läkarintygen

Frågan om läkarintygens betydelse vid sjukskrivningar kan inte lösas genom ett enskilt förslag. Det säger utredare Marina Tuutma till Altinget.

Med regeringsbyte tog det tid att få sakkunniga och experter på plats. Därför har Marina Tuutma och hennes kollegor fått ytterligare två månader på sig för att utreda om man vid sjukpenningärenden behöver ge större tyngd åt hur sjukskrivande läkare bedömer hur nedsatt arbetsförmågan är.

Att Försäkringskassan ställer krav på kompletteringar har sedan länge väckt kritik från läkarhåll och i höstas kom också en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att undersökningsfynd inte ska vara ett krav i ett sjukintyg för att en patient ska få rätt till sjukpenning.

{{toplink}}

Utredningen, som ursprungligen skulle ha varit klar i juni, kommer att lämna flera förslag, men än så länge vill inte Marina Tuutma säga vad de konkret kommer att innehålla.

– Just nu är vi i fasen att vi tagit fram förslag och håller på med konsekvensanalyser. Vi filar på att förslagen ska vara så träffsäkra som möjligt, säger hon till Altinget.  

Förslagen hänger ihop

En sak är däremot klar, det kommer inte att gå att lyfta ut ett enstaka förslag och tro att det löser utmaningarna kring läkarintyg och bedömningar av hur nedsatt arbetsförmågan är.

– Det är väldigt komplext. Det hänger ihop på samhällsnivå och med vårdens förutsättningar. Det finns ingen quickfix, så det är viktigt att man inte plockar ut bara ett av de förslagen vi kommer att lägga. Vi är övertygade om att komplexa frågor måste lösas med komplexa åtgärder, säger Marina Tuutma.

Hon öppnar också för att det kan behövas ytterligare utredningar.

– Vissa saker kommer man att behöva gå vidare med och att någon får i uppdrag att utveckla våra förslag.

Utredningen ska lämnas till regeringen den 1 september.

Beslutskedja: Utredning om läkarintygets betydelse i sjukpenningärenden

13/6
2022
23/6
2022
5/1
2023
2/3
2023
20/4
2023
7/6
2023
31/8
2023
1/9
2023
30/11
2023
12/12
2023
19/2
2024

Forrige artikel Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog Næste artikel KD om kritiken: ”För tidigt för krisåtgärder” KD om kritiken: ”För tidigt för krisåtgärder”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.