KD om kritiken: ”För tidigt för krisåtgärder”

Larry Söder (KD) tycker att bostadspolitiken måste ha fokus på långsiktighet och tror inte på kortsiktiga krisåtgärder för byggandet just nu. Samtidigt tillbakavisar han kritiken från Socialdemokraterna som krävt att Andreas Carlson (KD) kommer till civilutskottet. 

Socialdemokraterna har krävt att bostadsminister Andreas Carlson (KD) kommer till civilutskottet för att redogöra för vad regeringen gör åt det kraftigt inbromsande bostadsbyggandet. 

Carlson (KD) vill inte kommentera kravet för Altinget. Men partikollegan och ledamoten i civilutskottet Larry Söder (KD) tycker inte att kritiken och uppmaningen till ministern är rimlig.

– Jag tycker det är lite magstarkt. Man kan alltid bjuda in en minister, men att den ska förklara sig efter sex månader i regeringsställning, då tycker jag att man polariserar i stället för att samarbeta, säger han. 

Bakgrunden till Socialdemokraternas uppmaning är bland annat Byggföretagens senaste rapport som visar prognoser på att bostadsbyggandet minskar ännu kraftigare i år än vad man tidigare väntat sig. Larry Söder ser att det är ett tufft läge men konstaterar samtidigt att det inte är en oväntad situation.

– I en nedgång är bostadsmarknaden den som först får ta stryk. Det är den som står först i ledet och där det minskar först. Så har det varit i de kriser vi haft innan och det är inte så konstigt att det blir en nedgång.

Så man får ta att det blir tufft ett tag och hoppas att det vänder på sikt?

– Det kommer att vända på sikt. Och jag tror att man måste ha fokus på långsiktigheten. Sen får man se hur djup krisen blir och vilka åtgärder man kan göra då, men jag tror att det är för tidigt för det. 

Men som läget är nu kan man alltså inte vänta sig någon krisåtgärd?

– Det får Andreas Carlson svara på. Men jag tycker att man ska inrikta sig på långsiktiga reformer som skapar lösningar för byggbranschen på lång sikt och inte på kort sikt.

”Redo när det vänder”

Regeringen har nyligen presenterat ett förslag för att förenkla bygglov för studentlägenheter och tidigare i år gett länsstyrelserna i uppdrag att redogöra för vad som görs för att underlätta för bostadsbyggande.

Men regeringen har också aviserat fler åtgärder för bostadspolitiken. Bland annat att man vill se till att det finns mer byggbar mark, att det ska bli enklare att bygga småhus, fler bygglovsförenklingar och mer stöd till den som vill äga sin egen bostad. Larry Söder (KD) tror att det är åtgärder som kommer göra skillnad men han ger inga besked om när de kan komma på plats.

– Men jag vet att man jobbar metodiskt och ambitiöst med det. Jag är inte orolig för att åtgärderna inte kommer. De kommer att komma i sinom tid och i god tid för att vi ska ha en reformagenda klar när det vänder igen, säger han.

Investeringsstödet

Oppositionens skarpaste kritik riktar de mot att regeringen ändrat förutsättningarna för branschen genom att slopa investeringsstödet. Men Larry Söder (KD) håller inte med om dess betydelse.

– Jag tror inte att investeringsstödet hade hjälpt i den är krisen för nu har produktionskostnaderna ökat så pass mycket för byggbranschen, deras kalkyler hade ändå inte gått ihop, säger han.

Forrige artikel Utredare: Det finns ingen quickfix för läkarintygen Utredare: Det finns ingen quickfix för läkarintygen Næste artikel Så påverkar EU-besluten kommunerna: ”Slukar resurser” Så påverkar EU-besluten kommunerna: ”Slukar resurser”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.