Utredning ska se över hur amorteringskraven kan göras om

Regeringen ger en utredningskommitté i uppdrag att se över hur bolånetaket och amorteringskrav fungerat. Utredningen ska också titta på om amorteringskraven kan göras om. John Hassler och Peter Englund är några av dem som ingår i kommittén. 

Tidigare i år aviserade regeringen att man kommer att tillsätta en utredning för att se över amorteringskraven och bolånetaket. Nu presenterar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) direktiven till utredningen.  

Syftet är enligt ministern att utveckla makrotillsynen snarare än att avveckla den och uppdraget för utredningen blir att analysera hur bland annat bolånetak och amorteringskrav har fungerat. 

– Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

De ingår i kommittén 

Utredningen ska genomföras av en kommitté som består av Peter Englund, som blir ordförande, Susanne Ackum och John Hassler.

De ska, förutom att titta på hur väl de ekonomiska verktygen har fungerat, också analysera risker som är förenade med hushållens skuldsättning, samt hur de åtgärder som införts kan motverka dessa risker. I uppdraget ingår också att se över om amorteringskrav kan utformas på ett bättre sätt. 

Parallellt med utredningen som nu ska starta pågår även en utredning på Finansinspektionen av hur den befintliga ventilen i amorteringskravet fungerar. Finansinspektionen ska presentera sina slutsatser i juni i år och kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2024.

{{toplink}}

Forrige artikel Global utmaning ansöker om konkurs – ”oerhört smärtsamt” Global utmaning ansöker om konkurs – ”oerhört smärtsamt” Næste artikel SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.