Global utmaning ansöker om konkurs – ”oerhört smärtsamt”

Tankesmedjan Global utmaning har lämnat in en konkursansökan. ”Kraften i vårt oberoende har bestått i en bred finansiering, men när basfinansieringen försvann och läget i omvärlden blev allt mer osäkert klarade vi det inte längre”, säger styrelseordförande Catarina Rolfsdotter-Jansson.

Basfinansieringen kom, från att tankesmedjan bildades 2005 fram till 2021, från grundaren Kristina Perssons fond.

– Fonden hade inte längre möjlighet att bidra, säger Catarina Rolfsdotter-Jansson till Altinget.

Osäker omvärld

Catarina Rolfsdotter-Jansson beskriver hur de har försökt agera i en osäker omvärld med pandemi, krig och kraftig inflation.

– Det har varit svårt att få finansiärer i ett så osäkert läge, för det har lett till en viss försiktighet. Med den försiktigheten, och med regeringens stora nedskärningar i biståndet, så blev det för mycket. Vi hade projektpengar aviserade via Union to union, men de försvann i och med detta. Det blev ett hårt slag.

Många partnerskap

Global utmaning har försökt att lösa ekonomin med projektfinansiering och partnerskap med olika aktörer, som Postkodstiftelsen, LO, Svenska institutet, Ramboll, Vinnova och Nordiska ministerrådet – bara för att nämna några.

Ni skriver ”Tillsammans har vi gjort skillnad”. Vad har ni tillfört i debatten som du tror kommer att saknas?

– Kraften i en oberoende aktör som inte har varit partifärgad. Vi har navigerat utifrån den plattformen och har nått långt i vissa frågor, för man har upplevt oss som en kraft som vill motverka polarisering och hitta gemensamma lösningar. Den rösten har varit otroligt viktig.

– Därför är det här ytterst problematiskt, för vi har varit en brygga mellan vetenskap och policy. Till exempel har vi haft en folkbildande roll i Klimatagendan, där vi har engagerat stora delar av fackföreningsrörelsen och studieförbunden. Det är sorgligt att vi inte har hittat finansiärer, för i det här samhällsklimatet är det precis en sådan röst som behövs.

Hur många anställda berörs?

– Vi har en vd och tre anställda, sedan är jag arbetande styrelseordförande på 20 procent.

Vad händer med dem?

– Vi har gjort vårt yttersta för att varsla i god tid och har under en längre period haft en öppen dialog om läget.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Vi har kämpat något oerhört. Jag vill med emfas säga att vår vd Eva Svedling har gjort ett fantastiskt jobb, trots att hon tillträdde ganska nyligen. Kanslipersonalen har varit lojal, hårt arbetande och ytterst professionell. Vi har kämpat till sista blodsdroppen och det här är oerhört smärtsamt.

Forrige artikel Bostadsministern kallas till utskottet efter mörka byggprognosen Bostadsministern kallas till utskottet efter mörka byggprognosen Næste artikel Utredning ska se över hur amorteringskraven kan göras om Utredning ska se över hur amorteringskraven kan göras om
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.