Bostadsministern kallas till utskottet efter mörka byggprognosen

Socialdemokraterna kallar bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till civilutskottet med anledning av det kraftigt minskade bostadsbyggandet. ”En ansvarsfull minister måste agera”, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson.

Socialdemokraterna vill att regeringen och bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kommer till civilutskottet och redogör för vad regeringen tänker göra åt situationen på bostadsmarknaden och det minskande bostadsbyggandet. 

Nyligen presenterade Byggföretagen och Veidekke båda prognoser som visar på en kraftigt nedgång för bostadsbyggandet. Byggföretagen spår att 25 500 bostäder byggs under 2023. Vilket är 13 000 färre än vad man prognostiserat under hösten. 

– Det är givetvis alarmerande. Vi anser att en ansvarsfull minister måste agera på denna typen av signaler, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson till Altinget.

{{toplink}} 

Kalla till samtal

Jennie Nilsson (S) ser situationen som allvarlig både för branschen och för de arbetstillfällen som riskerar att försvinna. Men också för de individer som kan få svårt att hitta en lämplig bostad – unga som vill flytta hemifrån eller de som vill flytta för nytt jobb. 

– Vi tycker att regeringen och bostadsministern borde kalla både branschen och politiken till bostadspolitiska samtal. Här krävs gemensamma krafter för att hantera en sån här utmaning.

Regeringen har sagt sig vilja prioritera att dämpa inflationen som också slår hårt mot ekonomin och mot hushållen – är inte det en rimlig prioritering?

– Det är givetvis både rimligt och självklart att en regeringen gör vad man kan för att bekämpa inflationen. Men det får inte ske på bekostnad av en hel bransch, eller på att man ackumulerar ett underskott av bostäder på det sättet vi nu ser. Inte heller branschen är bekänt av dåliga åtgärder som driver upp räntor eller inflation. Men alternativet är inte att göra ingenting, det är inte lika med inflationsbekämpning.

Exakt vilka åtgärder som Socialdemokraterna vill att ministern vidtar kan Jennie Nilsson (S) dock inte redogöra för i dagsläget. 

– Det är lite för tidigt att säga eftersom vi inte sitter på informationen om hur allt ser ut. Det är därför som vi säger att ministern måste komma till utskottet och redogöra för analysen av situationen. Men det mest akuta jag hör från branschföreträdare just nu är bristen på kapital. Det går inte att finansiera projekt, inte ens projekt man tror på.

”Förtjänar mest kritik”

En viktig prioritering enligt Jennie Nilsson är att få till långsiktiga regler som gäller över tid. Socialdemokraterna är också starkt kritiska till att regeringen, enligt partiet, dragit undan mattan för branschen genom att avveckla det tidigare investeringsstödet i förtid. 

– Det är en av de saker som den här regeringen förtjänar mest kritik för i nuläget på detta området. Man förtjänar kritik för att man inget gör, men det man ändå gör har skadat förtroendet för att politiken tar långsiktigt ansvar. Det är jätteallvarligt.

I sin egen skuggbudget för 2023 la dock Socialdemokraterna inte fram något förslag på förlängning av investeringsstödet och nu pågår ett internt arbete i partiet med hur man ska gå vidare. Om det blir ett investeringsstöd är inte helt självklart och arbetet beskrivs som långsiktigt av Jennie Nilsson (S).

– Vi tittar både på om och i så fall på vilket sätt vi ska föreslå ett nytt investeringsstöd. Men också på om det finns andra alternativ eller andra åtgärder.

Tittar på flera förslag

Ett av de förslag S säger sig titta närmare på är förslaget om ett förmånligt bygglån som Hyresgästföreningen presenterat. 

– Det är något vi tittar på, ja. Men vi tittar väldigt brett på alla förslag som finns för att dels vässa vår egen politik. Men också för att få till en bostadspolitisk diskussion och att hitta minsta gemensamma nämnare och säkra långsiktiga spelregler, säger Jennie Nilsson (S). 

 

Forrige artikel Naturvårdsverket: 2030-målen nås inte med sänkt reduktionsplikt Naturvårdsverket: 2030-målen nås inte med sänkt reduktionsplikt Næste artikel Global utmaning ansöker om konkurs – ”oerhört smärtsamt” Global utmaning ansöker om konkurs – ”oerhört smärtsamt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.