Utredningen om regeringen och miljötillstånden drar ut på tiden

Eva Östman Johansson har i uppdrag att se över regeringens roll i miljötillståndsprocesserna. I våras fick hon ett utökat uppdrag och mer tid, nu förlänger regeringen utredningen med ytterligare fyra månader.

Utredaren Eva Östman Johansson har sedan förra sommaren haft i uppdrag att se över regeringens roll i miljötillståndsprocesserna. Utredningen tillsattes delvis på grund av kritiken mot det uppmärksammade Preem-ärendet, där regeringen ansågs komma in alldeles för sent i processen. Utredningen ska överväga om det finns skäl till framtida lagändringar för att undvika liknande situationer.

En annan del av uppdraget är att se över om vissa typer av ärenden inte alls ska landa på regeringens bord, exempelvis överklaganden av beslut om bildande av naturreservat och beslut enligt terrängkörningslagen.

Mer tid två gånger om

I maj månad utökades uppdraget genom ett tilläggsdirektiv om att se över om regeringen ska kunna ta över ärenden från mark- och miljödomstolen i fler fall än i dag.

– Vi ser ett behov av att regeringen ska kunna arbeta snabbfotat när det kommer till frågor om tillstånd för verksamheter som är helt kritiska för upprätthållandet av det svenska totalförsvaret, sade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, till Dagens Industri med anledning av det utökade utredningsuppdraget.

I samband med tilläggsdirektivet förlängdes utredningen med fyra månader, nu har regeringen beslutat att utredningen får ytterligare fyra månader för att genomföra sitt uppdrag. Senast den 5 februari år 2024 ska Östman Johansson lämna över sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L), enligt det senaste beslutet.

{{toplink}}

 

Beslutskedja: Regeringens roll som prövningsmyndighet i en modern och effektiv miljöprövning

7/4
2022
31/5
2023
11/8
2023
28/8
2023
5/2
2024
5/2
2024
7/2
2024
8/2
2024
31/5
2024

Forrige artikel Brandberg (L) om kritiken från Wennemo – håll isär lönegolv och minimilön Brandberg (L) om kritiken från Wennemo – håll isär lönegolv och minimilön Næste artikel Politisk osäkerhet i Spanien: Riskerar ta udden av det ”gyllene EU-ordförandeskapet” Politisk osäkerhet i Spanien: Riskerar ta udden av det ”gyllene EU-ordförandeskapet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.