V-toppen: Nooshi är vinnarskalle, jag är pessimist

Nu tar högern efter Vänsterpartiet och överger överskottsmålet. ”Komiskt”, säger nya ekonomisk-politiska talespersonen Ida Gabrielsson (V), som också svarar på anklagelserna om toppstyrning i partiet och ger sin bild av knarket i riksdagen.

Det är bara några veckor sedan som Ida Gabrielsson tog över som ny ekonomisk-politisk talesperson när Altinget möter henne på Vänsterpartiets riksdagskansli – som på senare tid har blivit känt för annat än den politik som utformas här. Men mer om det senare.

Till skillnad från företrädaren Ali Esbati, som lämnade riksdagen vid årsskiftet för att flytta till Norge, är Ida Gabrielsson inte utbildad ekonom. Det tror hon dock inte behöver vara en nackdel.

– Nej, det tror jag inte. Det viktigaste är ju att man vet vad man vill och att man är förankrad i det man tycker behöver göras i Sverige, säger hon.

Ida Gabrielsson har redan innan hon klev på sitt nya uppdrag arbetat med utformningen av Vänsterpartiets ekonomiska politik, bland annat i partiets reformteam med ekonomerna Åsa-Pia Järliden Bergström, Janne Gustafsson och Sandro Scocco.

Enligt Gabrielsson var det hon som tillsammans med Ali Esbati tog det största ansvaret i förhandlingar med andra partier. Rent politiskt tror hon inte att det blir någon större skillnad när hon nu tar över rollen som talesperson. Men som person är hon ”lite mer frank” än Esbati, säger hon själv.

– Om vi var en ”good cop” och en ”bad cop” i förhandlingar så var det jag som var ”bad cop”.

”Kul att vi lyckas gå först”

När riksdagspartierna skulle förhandla om garantipensionen för snart två år sedan upplevde Gabrielsson det som en stor fördel att hon själv hade anhöriga som fick garantipension.

– Jag kommer från en bruksort där det inte finns en massa folk med mycket pengar. I Sandviken har vi en stor industri där många har jobbat och bidragit till svensk ekonomi och utveckling. Men de vill också känna att staten och politiken tar sitt ansvar. Jag upplever att många känner att det inte har varit så på ett tag.

Frågan om överskottsmålet, det vill säga hur mycket pengar staten ska gå plus med varje år, har på den senaste tiden varit en av de stora ekonomisk-politiska snackisarna.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att slopa överskottsmålet och i stället använda pengarna för att rusta upp välfärden. Nu har flera partier svängt och öppnar för att se över det finanspolitiska ramverket.

– Det blir komiskt på något sätt. Jag minns hur det lät under budgetdebatterna före jul, när flera av de partier som nu har svängt försökte kritisera oss för precis det som de själva har landat i nu. Men det är kul att vi lyckas gå först.

Ida Gabrielsson är tveksam till vad Liberalerna, Kristdemokraterna och andra partier är ute efter med att slopa överskottsmålet. Överskottet får inte finansiera fler skattesänkningar, är Vänsterpartiets linje.

Förra veckan öppnade Ebba Busch för att låna 50 miljarder kronor per år under 25 års tid. Hur mycket vill V låna?

– Det vi har sagt är en procent i underskott, vilket blir ungefär 80 miljarder årligen. Vi har stora investeringsbehov och man kan inte klara av det genom att bara korrigera pyttelite.

Tycker högerpartierna är för otydliga

Ida Gabrielsson vill också se en större tydlighet från högerpartierna gentemot väljarna. När politikerna går ut med budgetnyheter som låter som satsningar, men som inte räcker för att ens hålla det på samma nivå, blir det ett ”demokratiproblem”, anser hon.

– Politiker vill gärna säga att de satsar. Då sitter människor hemma i tv-soffan och hör att man ska satsa på sjukvården och på skolan. Samtidigt märker de hur lärarna försvinner och att det är jättelång väntetid på akuten. Man får inte ihop det.

– Då är det bättre att säga vad man ska dra ner på för att kunna sänka skatten.

Har anklagats för toppstyrning

Vid sidan av sitt talespersonsuppdrag är Ida Gabrielsson sedan 2020 även vice partiledare och ingår därmed i det absoluta toppskiktet av partiet.

Delar av partiet har kritiserat ledningen för att vara ett ”bunkergäng” och menar att partiet är för toppstyrt. Ida Gabrielsson tycker inte att den bilden stämmer.

– Själv tycker jag att det är jätteviktigt att vi har många olika personer i vår ledning och i vårt parti. Jag och Nooshi är väldigt olika. Hon är vinnarskalle, jag är pessimist. Hon är från en storstad, jag från en bruksort.

Ida Gabrielsson pekar även på att det verkställande utskottet består av personer från olika delar av landet.

Samtidigt tycker hon att det vore bra med fler personer i ledningen, och kommer därför lämna rollen som vice partiordförande. Beslutet fattade hon i samband med att hon tackade ja till att bli ekonomisk-politisk talesperson.

– Jag skulle gärna se att någon annan blir vice partiledare efter kongressen, men det har ingenting med kritiken att göra.

Det blir extra mycket fokus på hur personer känner varandra när det är två kvinnor i toppen, tror Gabrielsson.

– Det är inte så att vi har lärt känna varandra på babysim eller i någon frimärkesklubb. Vi har ju jobbat ihop länge.

Kritiken: Inte tillräckligt ideologiska

När Vänsterpartiet samlas för sin kongress i maj ligger ett nytt partiprogram på bordet. Röster inom partiet har kritiserat programförslaget, då de anser att det inte är tillräckligt ideologiskt.

Ida Gabrielsson håller inte med, utan tycker att programförslaget är mer socialistiskt än det nuvarande partiprogrammet.

– Programförslaget gör en väldigt bra maktanalys. Det får inte heller bli så att vänsterpartister blir så trötta på omvärlden, som är så höger, att det gör att de vill leva ut sitt eget behov av vänsterpolitik.

– Partiprogrammet måste vara kopplat till den tid vi är i nu.

Vill inte knarktesta personal

Tidigare i januari kunde Aftonbladet avslöja att det fanns spår av kokain hos flera partier i riksdagen, bland annat på en toalett på Vänsterpartiets riksdagskansli.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har sagt att han är beredd att drogtesta hela riksdagen. Några drogtester vill Ida Gabrielsson inte se hos V, eftersom det oftast förekommer på arbetsplatser där personalen riskerar skador.

– Då tror jag att det är bättre att man går till en enskild om man har misstankar.

Hon tycker att det är viktigare med en nolltolerans. Vänsterpartiet har redan sedan tidigare infört att de aldrig dricker alkohol i deras lokaler. Men att hindra folk från att besöka kansliet, om nu knarket skulle komma utifrån, är inte en väg Ida Gabrielsson vill gå.

– Jag tackar ja till alla som vill besöka mig, det vill man inte behöva ändra på.

Nooshi Dadgostar kritiserades för hur hon bemötte frågan när hon skiftade fokus till Aftonbladet och deras toaletter. Vad tänker du om den intervjun?

– Ibland är man mänsklig och då kan det bli lite fel. Jag är behandlingsassistent i grunden, har aldrig tagit en drog i hela mitt liv och ser att det här är jätteallvarligt. Både jag och Nooshi är tydliga med att missbruk är en fråga som är bredare än att folk ska sluta partyknarka.

Dadgostar försvarade sitt uttalande med att hon var frustrerad över att vårdkrisen inte blev fokus för intervjun.

– Men det blev den här frågan som hon möttes med efter en partiledardebatt. {{toplink}}

Forrige artikel Pål Jonson om viktraset bland värnpliktiga: Villkoren är viktiga Pål Jonson om viktraset bland värnpliktiga: Villkoren är viktiga Næste artikel Ett hundratal kan tvingas lämna Arbetsförmedlingen Ett hundratal kan tvingas lämna Arbetsförmedlingen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.