V vill ha folkomröstning och regeringen vill sätta fart med vindkraften till havs

I dag kom en första HD-dom om människoexploatering sedan nya lagen tillkom. Den turbulenta utredningen om fysisk aktivitet har lämnat en första delrapport. V vill folkomrösta om vinstförbud i skolan. Annika Strandhäll vill sätta fart på vindkraften – och lovar att se över sina rutiner kring räkningar.  

Regeringen uppdrar åt Energimyndigheten att i samverkan med andra myndigheter peka ut nya områden för energiutvinning och skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

– Vi ska ha mycket el, billig el, snabbt, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) i ett pressmeddelande.

– Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft, sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll, som vid pressträffen också fick frågor om ytterligare ärenden hos kronofogden beroende på obetalda fakturor.

– Jag kommer att vara väldigt noggrann med att också stärka upp mina rutiner för att det här inte ska ske igen, sade hon till TV4.

Dadgostar vill ha folkomröstning om skolan

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och partiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat skriver i Aftonbladet att partiet vill se en folkomröstning om huruvida det bör införas ett vinstförbud i skolan eller inte. De skriver bland annat att ”I en demokrati måste folkviljan vara det som styr politikens inriktning. Det räcker det inte med Socialdemokraternas lappande och lagande med förslag om vinstbegränsning eller höjd skolpeng till de kommunala skolorna.”

Vänsterpartiets förslag är att en folkomröstning ska äga rum på valdagen den 11 september i år. 

Första HD-domen om människoexploatering på restaurang

Enligt en nyss publicerad dom från Högsta domstolen har en restaurangägare i Norrköping utsatt ett par från Bangladesh för människoexploatering. Domen blir därmed den första i HD enligt den nya lagen om just detta. HD bedömer att brotten inte har inneburit en så påtaglig integritetskränkning att en fängelsedom är aktuell. Restaurangägaren har därför dömts till villkorlig dom. Göteborgs-Posten skriver mer om paret som arbetade över 500 timmar på en restaurang, utan att få betalt.

Från skakig start till delrapport

Under förmiddagen besöker socialminister Lena Hallengren Hagaskolan i Vallentuna och tar samtidigt emot en delrapport från Per Nilsson, ordförande för Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

Utredningen hade en skakig start då den först tillsatte särskilde utredaren Johan Holmsäter fick sparken efter endast en kort tid med uppdraget i oktober 2020.

– Detta är så skandalöst hanterat från socialdepartementet, som jag knappt har fått prata med. Jag har blivit huggen i ryggen, sade han då till Altinget.

En kort tid därefter blev utredningen istället en kommitté under ledning av Per Nilsson, som idag också presenterar sin delrapport i en debattartikel på Altinget.

Följ hela beslutskedjan här.

Forrige artikel Landsbygdsministern om artskyddet och skogen: Prioriterad fråga Landsbygdsministern om artskyddet och skogen: Prioriterad fråga Næste artikel Ex-minister ska utreda Arlandas framtid Ex-minister ska utreda Arlandas framtid
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.