Världsbankens chef lämnar i förtid

David Malpass lämnar sin post som chef för Världsbanken med mer än ett år kvar på sin femåriga mandatperiod.

Af Sebastian Vidkjær Stone
redaktionsassistent Altinget.dk

I ett pressmeddelande meddelar Världsbanken att dess nuvarande chef David Malpass kommer att lämna sin post i juni.

David Malpass utsågs till världsbankschef 2019 av USA:s dåvarande president Donald Trump. Han lämnar sin post med mer än ett år kvar på sin femåriga mandatperiod.

I pressmeddelandet beskriver Malpass sina skäl att avgå:

”Med utvecklingsländer som utmanas av aldrig tidigare skådade kriser är jag stolt över att banken har svarat med snabbhet, allvar, innovation och inflytande. Efter att ha gjort så stora framsteg och efter en period av eftertanke har jag bestämt mig för att anta nya utmaningar”, säger David Malpass.

David Malpass hamnade i skottgluggen under hösten 2022 när han inte ville förhålla sig till om han accepterade klimatvetenskapens konsensus om att människan är orsak till den globala uppvärmningen, vilket bland annat skapade ilska i Ovala rummet i Washington.

Arbetet med att utse en efterträdare till David Malpass, som officiellt avgår den 30 juni 2023, börjar nu.

I enlighet med traditionen kommer Förenta staterna att nominera Världsbankens ledare, medan de europeiska stats- och regeringscheferna ansvarar för att utse Internationella valutafondens chef.

Världsbankens nye ordförande kommer att tillträda under pressen att öka och förbättra bankens svar på klimatförändringarna. Banken har kritiserats för att underprestera när det gäller att stötta utvecklingsländer som påverkas av klimatförändringar.

Världsbankens nästa ledare kommer att bli den fjortonde i raden av chefer. 

Forrige artikel Hon blir ny rektor för Karolinska institutet Hon blir ny rektor för Karolinska institutet Næste artikel ”Huruvida jag blir kvar som gd på Skolverket finns inget beslut om”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.