Veckan i EU: Pengar till Ungern, AI-konferens i Göteborg och EU-ministrar i Stockholm

EU:s budgetkommissionär åker till Budapest för att diskutera miljarderna i indraget EU-stöd med landets premiärminister Viktor Orbán. Till Stockholm kommer flera av EU:s ministrar denna vecka. 

Måndag 1 maj

EU håller stängt, men många av parlamentets ledamöter förstamajtalar runtom i Europa.

Den 2−3 maj anordnar det svenska ordförandeskapet och Finansdepartementet ett evenemang i Göteborg med titeln ”Hållbar AI och AI för hållbarhet”. Civilminister Erik Slottner (KD) inledningstalar. Arrangemanget inleds redan den 1 maj med en välkomstmottagning i Göteborgs stads och Västra Götalandsregionens regi.   

Tisdag 2 maj

Samma dag åker budgetkommissionär Johannes Hahn till Ungern. Här ska han träffa både landets premiärminister Viktor Orbán och ett antal av hans toppministrar. Mötet kommer mitt i spekulationer om huruvida den ungerska regeringen med nya insatser har levererat de nödvändiga reformerna av rättsväsendet, vilket har varit en broms för utbetalningen av de cirka 150 miljarder kronor som är Ungerns andel av EU:s coronafond.

Onsdag 3 maj

EU-kommissionärerna träffas i Bryssel och tittar bland annat på nya regler för att stödja produktionen av krigsmateriel i Europa och på nya åtgärder mot korruption.

I Stockholm inleds ett två dagars informellt möte med Europas ministrar för sysselsättning och sociala frågor. Mötet leds av arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Diskuteras ska bland annat matchning på arbetsmarknaden, kompetenslyft i den europeiska arbetskraften och Europas demografiska utmaningar mot bakgrund av en åldrande befolkning.

Torsdag 4 maj

De europeiska utvecklingsministrarna kommer till Bryssel för att bland annat diskutera läget med reformerna av världens multilaterala utvecklingsbanker. De kommer också att tala om hur det går med EU:s så kallade Global Gateway-satsning, som syftar till att genomföra stora infrastrukturinvesteringar i tredjeländer, vilket Kina har gjort med stor framgång. Dessutom får de besök av FN:s handels- och utvecklingschef, Rebeca Grynspan, som bland annat står bakom det så kallade Svartahavsavtalet om spannmålsexport från Ukraina.

4-5 maj hålls även ett informellt möte mellan EU:s sjukvårdsministrar under sjukvårdsminister Acko Ankarbergs (KD) ledning. Här står tillgång till läkemedel på agendan, inklusive läkemedelsbrist och krisberedskap, men också tillgång till nya läkemedel. Detta bör ses mot bakgrund av att Europeiska kommissionen förra veckan lade fram en omfattande reform av EU:s regler på detta område, vilket har orsakat viss turbulens inom läkemedelsindustrin.

{{toplink}}

I Frankfurt träffas Europeiska centralbankens chefer för att besluta om räntorna ska höjas igen.

Fredag 5 Maj

Medan danskarna firar sin helgdag Stora bönedagen är den danska konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i Stockholm, där hon kommer att tala på den så kallade EU-konkurrensdagen som anordnas av det svenska EU-ordförandeskapet. Deltar gör även Riksbankschefen Erik Thedéen, Konkurrensverkets gd Rikard Jermsten med flera.

Nicolas Schmit, EU-kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter, är denna fredag i Stockholm, där han besöker Arbetsförmedlingen.

Även Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, är i huvudstaden denna dag och deltar i det informella mötet mellan EU:s hälsoministrar.

 

Artikeln är översatt och bearbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel EU trappar upp kampen mot antibiotikaresistens EU trappar upp kampen mot antibiotikaresistens Næste artikel Förslag om ökad platssamverkan att vänta från regeringen Förslag om ökad platssamverkan att vänta från regeringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.