Veckan i EU: Toppmöte, svensk givarkonferens och insatser mot greenwashing

Nya genombrott i EU:s försvarspolitik väntas i veckan. Dessutom kommer EU-kommissionen med nya förslag mot produkter som försöker framstå som grönare än de är. Samtidigt väntas EU:s stats- och regeringschefer till Bryssel för ett toppmöte.

Måndag 20 mars

EU:s utrikes- och försvarsministrar strömmar till Bryssel för att försöka nå en överenskommelse om att gå samman för att köpa ammunition för första gången någonsin. Detta för att bättre stödja Ukrainas kamp mot Ryssland och för att själva fylla på minskande lager.

Samma dag håller det svenska EU-ordförandeskapet tillsammans med EU-kommissionen en stor givarkonferens för att samla in pengar till offren för jordbävningarna i Turkiet och Syrien. EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi och Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kommer att leda konferensen tillsammans. 

På måndagen inleds också ett tvådagarsmöte i det så kallade Schumans säkerhets- och försvarsforum. Det är första gången som det nya forumet samlar företrädare på hög nivå från EU-länder och EU-institutioner i Bryssel med politiker från andra länder, akademiker och säkerhetsexperter för att tala om gemensamma intressen på säkerhets- och försvarsområdet.

Jordbruks- och fiskeministrarna samlas också för rådsmöte under ledning av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). På agendan står bland annat kontroversiella punkter som EU:s fiskeavtal med Marocko och det strandade handelsavtalet med Mercosurländerna i Sydamerika.

EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för klimatfrågor, Frans Timmermans, kommer till Danmark för det så kallade klimatministermötet i Köpenhamn, som under två dagar kommer att följa upp förra årets klimatkonferens COP27 i Egypten.

Tisdag 21 mars

EU-ministrarna träffas i Allmänna rådet och utvärderar bland annat det nya avtal som EU har nått med britterna, som ska dämpa friktionen i samarbetet kring Nordirlandsprotokollet, som varit en källa till stor oenighet sedan Brexit. Dessutom måste ett antal länder genomgå sin årliga kontroll av rättsstatsprincipen. Länderna i heta stolen den här gången är Slovakien, Finland, Belgien, Bulgarien och Tjeckien. Vid lunchen får ministrarna besök av Ukrainas vice premiärminister för europeisk och euroatlantisk integration, Olha Stefanishyna, för att tala om läget för Ukrainas EU-ansökan. Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) deltar.

I parlamentet ska utskottet för rättsliga frågor försöka ta ställning till nya regler som identifierar specifika miljöbrott och fastställer minimikrav för påföljder.

Onsdagen den 22 mars

Efter förra veckans våg av nya initiativ är EU-kommissionärernas agenda lite lugnare när de möts på onsdag. Planen är att de ska enas om ett nytt förslag om kontroll av så kallad greenwashing, där företag hävdar sig ha grön profil, vilket inte alltid stämmer. Även den så kallade ”right to repair” finns på programmet. Det är ett försök att sätta konsumenterna i en bättre position gentemot företag som skapar produkter med ett avsiktligt utgångsdatum eller som inte kan repareras.

I EU-parlamentet ska budgetutskottet besluta om EU:s räkenskaper för 2021 ska godkännas.

Hos EU-kommissionens representation i Sverige arrangerar Paneuropaföreningen en paneldiskussion i Europahuset om Sverige och Euron.

Torsdagen den 23 mars

De 27 EU-länderna inleder mars månads toppmöte i Europeiska rådet, som har ett särskilt fokus på den europeiska ekonomin och konkurrenskraften, men där också kriget i Ukraina kommer att spela en stor roll.

Till lunch har de bjudit in FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att prata om krigets inverkan på globala utmaningar som livsmedelssäkerhet och energi, och för att prata om framstegen med att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling och i det globala svaret på klimatförändringarna.

Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter kommer att diskutera politiseringen av Polens rättsväsende mot bakgrund av att EU-kommissionen nyligen drog polackerna inför EU-domstolen efter att landets författningsdomstol ifrågasatt EU-rättens företräde.

Fredag 24 mars

I Bryssel fortsätter EU-toppmötet med diskussioner om läget i den europeiska ekonomin.

Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap, EU-kommissionen och Sieps arrangerar panelsamtalet Ordförandeskapet i halvtid – ett möte mellan forskning och praktik, med fokus på hur det har gått hittills och vad som definierar ett framgångsrikt ordförandeskap.  

 

Artikeln är översatt och även publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Sverige vill bryta dödläge i EU-långbänk om antidiskriminering Sverige vill bryta dödläge i EU-långbänk om antidiskriminering Næste artikel Antalet nya utredningar sköt i höjden förra året Antalet nya utredningar sköt i höjden förra året
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.