Antalet nya utredningar sköt i höjden förra året

Sista året vid makten drog S-regeringen i gång över 90 utredningar. Så många har inte tillsatts sedan Alliansregeringens sista år. Bakom flest nya initiativ stod finansdepartementet, men det senaste decenniet är det ett annat departementet som toppar listan.

S-regeringen fick arbeta i ilfart för att få fram nya direktiv och rekrytera utredare för de många utredningar som tillsattes i valrörelsen. 

Totalt fattades beslut om 94 nya utredningar i fjol, 30 fler än året dessförinnan. Ett sätt att visa handlingskraft, trodde vissa. Bara valåret 2014 har fler utredningar sjösatts – 97 stycken.

2018 tog dåvarande S-MP-regeringen dock bara initiativ till 72 utredningar, närmare det senaste decenniets snitt på omkring 75 utredningar årligen.

Sedan maktskiftet har regeringen förutom att lägga ner ett antal S-tillsatta utredningar, också förlängt flera – ibland med nya uppdrag. Hur länge en utredning arbetar kan variera kraftigt. 

Till de kommittéer som arbetat allra längst hör Pensionärskommittén som inrättades 1991, och Statens medicinsk-etiska råd från 1985. Men också Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (2007), Svenska Unescorådet (2011), Miljömålsberedningen (2010) och Delmi (2013).

Finansen tillsätter flest

I fjol startade finansdepartementet flest utredningar, 21 stycken, och även socialdepartementet var en flitig uppdragsgivare. Dåvarande socialminister Lena Hallengren tog bland annat initiativ till den utredning av reglerna för karens och sjuklön som den nya regeringen sedan fattade beslut om att lägga ner.

Men under en tioårsperiod är det i stället justitiedepartementet som står bakom flest initiativ till nya utredningar. 183 stycken har påbörjats sedan 2013. Totalt för hela Regeringskansliet handlar det om 746 stycken 2013–2022. 

Flest avslutades 2015. Då fick 99 kommittéer och utredningar packa ihop efter att ha lämnat över sina förslag.

{{toplink}}

Forrige artikel Veckan i EU: Toppmöte, svensk givarkonferens och insatser mot greenwashing Veckan i EU: Toppmöte, svensk givarkonferens och insatser mot greenwashing Næste artikel SKR: Staten behöver ta ett större ansvar för skolan SKR: Staten behöver ta ett större ansvar för skolan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.