Vice riksbankschef slutar – ingen ersätter

Vice riksbankschef Henry Ohlsson slutar den 30 juni. Han kommer inte att ersättas, utan från och med den 1 juli minskas direktionen till fem ledamöter.

Den nya riksbankslagen trädde i kraft den 1 januari 2023. I den finns en bestämmelse om att minska antalet ledamöter i Riksbankens direktion från dagens sex till fem ledamöter. Tanken var att det skulle vara en succesiv utfasning och att antalet skulle ned till fem ledamöter senast den 1 januari 2029. 

Men nyligen meddelade Henry Ohlsson, som varit vice riksbankschef sedan 2015, att han väljer att lämna sitt uppdrag i förtid.

”Det har varit ett nöje att tillsammans med alla kunniga medarbetare och mina kollegor i direktionen fått göra denna resa. Jag har trots det valt att avsluta min andra period som vice riksbankschef i förtid. Det har inte varit ett enkelt beslut men jag fyller 67 år i maj och det finns många andra saker jag också skulle vilja göra”, sade han i ett pressmeddelande då.

Nu har riksbanksfullmäktige beslutat att det inte finns någon ”anledning att frångå huvudregeln i riksbankslagen och fattade idag beslut om att inte utse en ny ledamot efter Henry Ohlsson. Direktionen kommer därför att bestå av fem ledamöter från och med den 1 juli 2023.”.

Faktum är att direktionen redan nu i praktiken består av bara fem ledamöter då Ohlsson inte längre deltar vid direktionens sammanträden eller de penningpolitiska mötena.

{{toplink}}

Forrige artikel Tidigare SvFF-topp föreslås bli ny ordförande för Riksidrottsförbundet Tidigare SvFF-topp föreslås bli ny ordförande för Riksidrottsförbundet Næste artikel Lokal SD-topp avgår: ”Rätt beslut att lämna” Lokal SD-topp avgår: ”Rätt beslut att lämna”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.