Lokal SD-topp avgår: ”Rätt beslut att lämna”

Sverigedemokraternas Cecilia Bladh in Zito lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Under ett extrainsatt gruppmöte under måndagskvällen meddelade Cecilia Bladh in Zito att hon kommer att avgå från posten som kommunstyrelsens ordförande i Hörby, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera om.

Cecilia Bladh in Zito blev vald till kommunstyrelsens ordförande i valet 2018. Egentligen skulle Stefan Borg (SD) få rollen, men på grund av olämplig aktivitet på sociala medier fick Cecilia Bladh in Zito posten.

En turbulent tid

Cecilia Bladh in Zitos år som kommunalråd har kantats av skandaler. Hösten 2020 beslutade kommunstyrelsen att prideflaggan inte längre skulle hissas vid kommunhuset i Hörby. Efter allmänhetens protester och efter att Moderaterna ändrat sig uteblev dock de nya flaggningsrutinerna.

Sommaren 2022 avslöjade Aftonbladet att Cecilia Bladh in Zito, innan hennes tid som kommuntopp, anlitat svart arbetskraft för en husrenovering.

Skånska Dagbladet avslöjade dessutom nyligen att Bladh in Zito beviljats en bilförmån på grund av att hennes privata bil återkommande har saboterats. Bilförmånen gav henne tillgång till en tjänstebil som kunde användas privat och beslutet om bilförmånen protokollfördes inte.

Till Dagens Nyheter säger hon att avgången inte har någonting med avslöjandena att göra.

– Det är rätt beslut att lämna nu. Det har lutat åt det här hållet en tid, säger hon till Skånska Dagbladet.

Starkt SD-fäste

Eftersom kommunen blev en av de första SD-ledda kommunerna sågs kommunen som ett ”skyltfönster” av rikspolitiskt intresse. I det senaste kommunvalet fick Sverigedemokraterna drygt 39 procent av rösterna i Hörby kommun, vilket är Sverigedemokraternas starkaste kommunalvalsresultat. Cecilia Bladh in Zito fick över 1 000 personröster.

I en intervju med Altinget efter valet 2018 sade hon att ”självklart blir det en press på oss att vi måste lyckas med det här uppdraget och visa att vi kan styra”.

Nu lämnar hon alltså uppdraget, men är förtegen om vad som händer härnäst.

– Jag har fått jobberbjudanden men det är inte anledningen till att jag slutar. Det handlar i stället om att jag är en person som går in och genomför förändringar, förbättringar och effektiviseringar och ser hur man kan styra på ett enklare och effektivare sätt, säger hon till Skånska Dagbladet.

Cecilia Bladh in Zito kommer att sitta kvar den närmaste månaden, men vem som blir hennes efterträdare är ännu inte bestämt.

Forrige artikel Vice riksbankschef slutar – ingen ersätter Næste artikel Centerpartiet krymper organisationen – personal varslas Centerpartiet krymper organisationen – personal varslas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.