Villapriserna stilla i augusti – bostadsrättspriserna sjönk

Villapriserna låg på samma nivå i augusti som i juli samtidigt som utbudet på bostäder var rekordlågt.

Under augusti låg priserna på villor stilla medan bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent jämfört med månaden innan, enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik. 

På årsbasis är nu prisutvecklingen noll procent för bostadsrätter och ner åtta procent för villor. Sedan årsskiftet har priserna på villor och bostadsrätter dock stigit något och återhämtat en del av nedgången som skedde 2022 enligt statistiken. 

– Jämfört med toppnoteringarna i mars, april förra året ligger bostadsrättspriserna på riksnivå nu på minus tio procent och villapriserna på minus elva procent, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef Svensk mäklarstatistikenligt, i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Få bostäder i augusti

Samtidigt visar statistik från bostadssajten Hemnet att antalet bostadsförsäljningar i augusti var det lägsta sedan 2016. 

– Hittills har vi ännu inte sett någon betydande ökning av antal transaktioner mellan köpare och säljare. Dock indikerar den ökade köpintentionen hos besökare på Hemnet en möjlig ökning av försäljningsvolymerna framöver, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar till TT.

Oklart om botten

Bland bankerna råder det olika bud om bostadspriserna nått botten eller ej, rapporterar Dagens Industri. Danske Bank och Handelsbanken räknar med att botten nu är passerad, medans Swedbank, SEB och Nordea tror att priserna ska ned ytterligare. Nordea menar att botten nås först nästa sommar på minus omkring 17 procent jämfört med tidigare toppnoteringar.  

Forrige artikel Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Næste artikel Uppdraget: Är det dags för nya tag i svensk kolsänkeövervakning? Uppdraget: Är det dags för nya tag i svensk kolsänkeövervakning?
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.