Här vill staten helst vara med och bestämma

STATLIG STYRNING. Regeringens styrning av kommuner och regioner är tydligt fokuserad på vård, skola och omsorg, enligt en kartläggning från Statskontoret.

Regeringen styr kommuner och regioner inom i princip alla politik- och utgiftsområden. Det konstaterar Statskontoret i sin kartläggning av utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner, en kartläggning som myndigheten har genomfört för tredje året i rad.

Men den statliga styrningen är samtidigt tydligt fokuserad på utbildningsområdet samt på vård- och omsorgsområdet, enligt rapporten. Detta gäller inte minst de riktade statsbidragen, en form av statlig styrning som är ett rött skynke för Sveriges kommuner och regioner.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Rörigt i Iowa och ökade inkomstskillnader Överblick: Rörigt i Iowa och ökade inkomstskillnader Næste artikel Överblick: Skärpta straff för barnäktenskap och strejk i Danmark Överblick: Skärpta straff för barnäktenskap och strejk i Danmark
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.