Utredningen om internationella adoptioner förlängs igen

Kommissionen som ska reda ut om det förekommit felaktigheter vid internationella adoptioner får ytterligare tid på sig men vill ha ännu mer. ”Vi begärde förlängning till den 1 juni”, skriver huvudsekreterare Tina Nilsson i ett mejl till Altinget.

Adoptionskommissionen tillsattes 2021 av dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) efter Dagens Nyheters artikelserie ”Barn till varje pris”, där det bland annat avslöjades att barn adopterats till Sverige som övergivna trots att de hade biologiska föräldrar kvar. Artikelserien visade också hur olika myndigheter larmar om oegentligheter sedan i mitten av 1990-talet. 

Utredningen skulle ursprungligen ha varit klar i november 2023, men förlängdes till mitten av december 2024. {{toplink}}

Nu har utredare Anna Singer begärt ännu en förlängning för att hinna med att använda den särskilda lagen om uppgiftsskyldighet och sekretetess som började gälla den 1 mars i år. 

”Genom lagen fick vi tillgång till adoptionsakter och kan bland annat granska omfattning och systematik i eventuella oegentligheter”, skriver Tina Nilsson.

Flera saker kvar att göra

Utredningen vill också hinna med att granska privata adoptioner, det vill säga adoptioner som skett vid sidan av auktoriserade adoptionsorganisationer. Tiden ska också användas för att ta fram genomarbetade förslag om stöd till adopterade. Men regeringen mötte inte önskemålet hela vägen utan nöjde sig med en förlängning med 3,5 månader.

Men utredningen hoppas fortfarande på ännu mer tid. 

”Vi begärde förlängning till den 1 juni 2025 och hoppas fortfarande på att få ytterligare tid utöver den 1 mars 2025”, skriver Tina Nilsson. 

Enligt utredningens hemsida har kommissionen hittills bland annat arbetat med: 

  • En fördjupad granskning i sju länder: Chile, Colombia, Etiopien, Kina, Polen, Sri Lanka och Sydkorea. Nästan 50 procent av de adopterade i Sverige kommer från de här länderna. 
  • Genomgång av handlingar i olika arkiv samt artiklar om oegentligheter från 1970-talet och fram till i dag.
  • Intervjuer med personer som arbetat med internationella adoptioner i Sverige.
  • Resor till Chile, Colombia, Polen och Sydkorea. Vi har haft möten med bland annat ministerier, myndigheter, organisationer, ursprungsföräldrar och adopterade.
  • Intervjuer med adopterade för att fånga information och tankar kring oegentligheter.
  • Kartläggning av relevant forskning och intervjuer med forskare i Sverige och utomlands.
  • Genomgång av befintliga utredningar och rapporter.
  • Intervjuer med adopterade om behov och inriktning av stöd till adopterade.
  • Möten och intervjuer olika myndigheter samt med enskilda psykologer/psykiatriker som har erfarenhet av stöd till adopterade.
  • Möten med fokusgrupper om stöd till adopterade

 

Beslutskedja: Sveriges internationella adoptionsverksamhet – lärdomar och vägen framåt

28/10
2021
23/5
2022
4/1
2023
16/1
2023
2/8
2023
9/8
2023
9/8
2023
7/11
2023
20/9
2024
16/12
2024

Forrige artikel Norsk minister köpte Filippa K-stövlar för skattepengar Norsk minister köpte Filippa K-stövlar för skattepengar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.