4 av 10 lärare jobbar utanför ordinarie arbetstid

RAPPORT. 40 procent av lärarna hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid. Det visar en ny undersökning gjord av Lärarförbundet.

Lärarförbundets granskning visar på stora variationer mellan kommunerna för lärares sjuktal. Högst sjuktal bland lärare finns i Göteborg, Arjeplog, Katrineholm och Bjurlövs kommuner. 40 procent av lärarna, jämfört med 15 procent för övriga högskoleutbildade uppger att de inte hinner med stora delar av sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. 

– Det förväntas att lärare ska springa snabbare och snabbare för att hinna med sina arbetsuppgifter. Men arbetstiden är densamma. Resultatet blir att fritiden äts upp av jobb och lärarna blir sjuka på kuppen. Det är ansvarslöst att som arbetsgivare inte åtgärda  sina  arbetsmiljöproblem, kommenterar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande. 

Undersökningen har gjorts i och med att det är ett år sedan Arbetsmiljöverkets föreskrifter för arbetsmiljö infördes som ska hjälpa arbetsplatser att säkra en rimlig arbetsbelastning. 

– Uppenbarligen tar inte huvudmännen det här på  tillräckligt  stort allvar. Vi har en akut lärarbrist i Sverige. Överallt får jag rapporter om att vakanser inte går att fylla och att kollegor saknas. Att säkra en rimlig arbetsbelastning för befintliga lärare är avgörande både för kvaliteten  i undervisningen men också för att locka fler till yrket och  behålla de lärare vi har, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Forrige artikel Vårdplatser minskar och överbeläggningar ökar Næste artikel Förslag på nattstopp för alla vindkraftverk i södra Sverige
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.