Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor

VAL. I Vänsterpartiet vill nästan samtliga riksdagsledamöter fortsätta. Men några av profilerna försvinner eller riskerar att försvinna. Amineh Kakabaveh är den enda nuvarande riksdagsledamot utanför valbar plats.

Vänsterpartiet går bra i opinionen. I dagsläget pekar opinionssiffrorna mot att partiets riksdagsgrupp kommer att växa efter valet i september. Men även om den inte skulle göra det ser chanserna goda ut för nästan samtliga nuvarande riksdagsledamöter att få fortsätta.

Bland V:s toppnamn i valkretsarna där partiet fick mandat 2014 är nämligen nästan samtliga riksdagsledamöter. 2014 fick V totalt 21 mandat, fördelat över 17 olika valkretsar. Om partiet skulle få samma resultat i höstens val är 18 av de 21 som väljs in redan nu sittande riksdagsledamöter. Följaktligen är endast tre personer nya.

Några lämnar frivilligt...

Då listan på ledamöter som vill fortsätta är lång är listan på de som är vill lämna kort. Endast två av de nuvarande ledamöterna, Hamza Demir och Rossanna Dinamarca söker inte förnyat förtroende.

Läs också: Partierna går mot val med pressade finanser

– Det finns olika sätt att fortsätta i politiken. Man måste inte vara riksdagsledamot, säger Hamza Demir till Altinget, som en kommentar till att han inte kandiderar.  

...men en har inte gett upp

Med 18 av de nuvarande ledamöterna på valbar plats och 2 som tackar för sig återstår dock en riksdagsledamot. Det är Amineh Kakabaveh som vill fortsätta – men det ville inte valberedningen i Stockholm. Hon saknades på listförslaget i november 2017 men lyftes in igen av medlemmarna, på plats 8 i Stockholmsvalkretsarna. Så chansen för en fortsättning finns fortfarande, men då gäller det att Kakabaveh får stöd från väljarna

– Det är uppenbart att jag inte är på valbar plats. Om folk vill man ha mig så måste de kryssa, säger hon till Altinget.

Läs också: Väljare är flockdjur – och vi röstar om mamma påminner

Det har varit känt en längre tid att det finns en konflikt mellan Kakabaveh och partiledningen. Inte minst kring hennes engagemang mot hedersförtryck. Kakabaveh själv är kritisk och menar att ledningen inte lyckats med sin ambition att få bort henne.

Läs också: Kakabaveh: Hedersförtryck ett resultat av okunskap och ovilja

– Jag har varit mobbad och åsidosatt i 10 år. De har försökt att förminska mig och osynliggöra mig på alla möjliga plan. Hade man varit Kebnekaise skulle man smälta som en snöboll över en natt men jag har försökt att stå emot all skit både från ledningen och hat och hot från rasister och islamister. Det har inte skadat mig utan organisationen, säger hon.

Ingen personvalskampanj

Att Amineh Kakabaveh är sugen på att fortsätta råder det inget tvivel om. Men, i sann vänsterpartistisk anda, kommer hon inte själv att bedriva en personvalskampanj.

– Jag kommer inte att bära en t-shirt där det står “Rösta Amineh” för jag är inte där för min egen skull. Men de flesta känner mig tillräckligt och vet var jag står både ideologiskt och i sakfrågor, säger hon.

Kvinnor i majoritet

Något som också är tydligt när man skärskådar Vänsterpartiets kandidater är att det är en klar övervikt på kvinnor bland toppnamnen.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET RIKSPOLITIK. TECKNA GRATIS PROVABONNEMANG HÄR.

 

Forrige artikel S vill se strängare asylpolitik S vill se strängare asylpolitik Næste artikel Forskare ifrågasätter kompensatoriska uppdraget Forskare ifrågasätter kompensatoriska uppdraget
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.