Allt färre vill öppna nya friskolor: ”Stora koncerner avstår”

För andra året i rad ser Skolinspektionen ett minskat intresse att starta friskola. ”En möjlig förklaring kan vara att stora koncerner avstår från att ansöka när vi konstaterat brister i den befintliga verksamheten”, Carin Clevesjö, chef för tillståndsprövning på myndigheten.

Skolinspektionen har fått in 103 ansökningar om att starta eller utöka friskolor läsåret 2025/2026. 33 ansökningar avser att öppna ny skola och 70 stycken avser att utöka befintlig verksamhet.

De senaste två åren har Skolinspektionen sett ett minskat intresse från de fristående huvudmännen. Förra året inkom totalt 93 ansökningar varav 36 av dessa avsåg nyetablering, vilket var hälften så många som året dessförinnan. 

– En möjlig förklaring kan vara att stora koncerner avstår från att ansöka när vi konstaterat brister i den befintliga verksamheten. Något som varit en vanlig avslagsgrund de senaste åren, säger Carin Clevesjö, chef för enheten för tillståndsprövning.

Vanligare med uppköp

Några koncerner som inte syns till bland ansökningarna är Thorengruppen och Internationella engelska skolan.

Enligt Skolinspektionen har det också blivit vanligare att större aktörer expanderar genom uppköp av befintliga skolor, vilket kan vara en förklaring till det minskade antalet ansökningar till myndigheten. I stället köper huvudmannen upp samtliga aktier i bolag som redan har tillstånd att bedriva skolverksamhet.

Det minskade intresset kan också förklaras genom demografiska faktorer, som till exempel befolkningsutveckling, som påverkar ansökningarna menar Carin Clevesjö. 

{{toplink}}

Koncernerna dominerar

Trots det svala intresset är det framför allt de redan etablerade aktörerna som vill utöka sin verksamhet. De stora koncernerna står bakom majoriteten av ansökningarna, där 71 procent kommer från koncerner. Utmärker sig gör Academedia som står bakom mer än en fjärdedel av ansökningarna. 

– En förklaring kan var att det finns en samlad kompetens inom utbildningsfrågor och en ekonomisk stabilitet, säger Carin Clevesjö.

Academedias vd Marcus Strömberg menar att det är medarbetarnas fokus på kvalitet och utveckling som skapar ett stort intresse för koncernens skolor.

”Academedia strävar ständigt efter att utveckla den svenska skolan, bland annat genom satsningar på våra Campus. Vi är glada att kunna bidra med fler skolplatser där det finns behov och erbjuda elever fler valmöjligheter”, skriver han till Altinget. 

Forrige artikel Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Næste artikel Facket JK-anmäler Energimyndigheten Facket JK-anmäler Energimyndigheten
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.