Avmattad pandemi fortsätter att kosta för myndigheterna: ”Stor osäkerhet”

Pandemihanteringen fortsätter att kosta för myndigheterna. Testning och vaccin är fortsatt tunga budgetposter för Folkhälsomyndigheten, och Läkemedelsverket och Socialstyrelsen får mer pengar för att hantera pandemieffekterna. Enligt Folkhälsomyndighetens ekonomichef Christina Forss är osäkerheten inför fortsatt smittspridning stor.

Trots att pandemin mattats av och inte märks lika tydligt som tidigare har många myndigheter fortsatt höga kostnader för att hantera effekterna av den.

Osäker höst för Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har i tidigare budgeteringar för 2022 fått ökade anslag. Förutom beredskap och uppföljning av data är testning och vaccin myndighetens två mest kostnadstunga områden. 

– Där har vi fått ganska höga anslag. Men det råder också en stor osäkerhet kring utvecklingen av smittspridningen under hösten och vilka kostnader som vi kommer att ha, säger Christina Forss, ekonomichef på Folkhälsomyndigheten, till Altinget.

– Men det finns krediter på de posterna som gör att vi känner oss trygga med de anslag vi har fått.

Kostsamma kommunikationsinsatser

Folkhälsomyndigheten fick 104 miljoner kronor i en av ändringsbudgetarna som kom tidigare i år, pengar som ska gå till fortsatta kommunikationsinsatser om vaccinering mot covid-19.

Vad är det som kostar i kommunikationsinsatserna mer konkret?

– Förutom personalkostnader så är alla typer av kommunikationsinsatser kostsamma eftersom vi anlitar externa byråer, säger Christina Forss.

– Vaccinveckan har också varit en del i det arbetet.

Myndigheten får inga extra pengar i vårändringsbudgeten.

Läkemedelsverkets biverkningsrapporter

Läkemedelsverket får 15 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för kostnader bland annat i samband med att utreda det ökande antalet biverkningsrapporter från vaccineringarna mot covid-19.

Socialstyrelsen får uppdrag om civilt försvar

Enligt regeringen har den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde ökat på behovet av att ”vidta åtgärder” för att kunna stärka det civila försvaret. I vårändringsbudgeten framgår att regeringen ska besluta om en ny struktur för civilt försvar och krisberedskap, vilket kommer att generera nya uppdrag till Socialstyrelsen. Myndigheten får därför ett påslag med två miljoner kronor.

Altinget har försökt nå Socialstyrelsen för en intervju, men ekonomichef Camilla Silfverling har ”egentligen ingen kommentar” rörande vårbudgeten.

”Myndigheten lever kontinuerligt med många olika regeringsuppdrag som vi har att hantera.” skriver hon till Altinget.

Forrige artikel Nytt inspel i EU-strid om kartläggning av skogen Nytt inspel i EU-strid om kartläggning av skogen Næste artikel Han blir Altingets kommersiella direktör i Norge Han blir Altingets kommersiella direktör i Norge
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.