Bråttom för löfte om nationellt klimatmöte: ”Det börjar bli tajt nu”

Ulf Kristersson, Ebba Busch och Romina Pourmokhtari har utlovat ett stort nationellt klimatmöte före sommaren. Men ännu har ingen bjudits in. ”Vi har ännu inte fått besked om upplägg och datum. Så de verkar inte riktigt klara ännu”, säger Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.

År 2023 inleddes med ett tydligt löfte från regeringen. Det ska anordnas ett nationellt klimatmöte under våren som den del i arbetet med regeringens kommande klimathandlingsplan. Till mötet ska företag och fackföreningar, forskare, offentlig sektor och civilsamhället bjudas in.

”Det nationella klimatmötet ska äga rum innan sommaren och kommer att föregås av träffar under vintern och våren för att diskutera hur Sverige sektor för sektor ska nå hela vägen till noll,” skrev Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L) på DN Debatt.

Sektorsmötena har också inletts, med ett möte hittills, men trots att april månad snart är över det inte kommit några besked om när det nationella klimatmötet ska äga rum.

Fossilfritt Sveriges medlemmar väntar

En som är intresserad av att kunna informera branscherna inom Fossilfritt Sverige är regeringens egen utredare Svante Axelsson. Som nationell samordnare för näringslivsinitiativet har han fått flera frågor från otåliga branscher.

– Många är nyfikna och vill veta. De är taggade. Så det finns ju ett stort intresse i det här. Det är det positiva, att det tycks finnas en stor förväntan på vad det här mötet ska innebära och höra mer om regeringens tankar och strategier, säger han till Altinget.

Hos Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer inväntar man också besked.

”Vi väntar spänt på att få veta mer!” skriver hållbarhetsexperten Madeleine Johansson till Altinget. 

Samtidigt pågår nu ett internt arbete med att samla organisationernas medlemmar kring gemensamma budskap om vad man vill ha med i handlingsplanen.

”Vad det landar i får vi återkomma till” fortsätter Johansson.

Jagar konkretisering

Enligt Altingets uppgifter ska det pågå en viss planering för att hålla mötet en vecka i juni. Det sker en samordning mellan mellan klimat- och näringslivsdepartementet och statsrådsberedningen för att ta fram detaljerna. Men det har ännu inte gått ut några inbjudningar, enligt uppgifter från Regeringskansliet.

Att lyckas samla många aktörer med så kort varsel är en utmaning och det börjar brinna i knutarna.

– Ju mer framförhållning, ju bättre uppslutning får man absolut. Men det är klart –  de har mycket att göra och att det är förstås extremt mycket att hantera, med ordförandeskapet och annat. Och de vill förstås inte ha en sen annonsering, fortsätter Svante Axelsson och tillägger:

– Men faktum kvarstår: Det börjar bli tajt nu.  

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel Rekordfå vill starta skola – de har ansökt Rekordfå vill starta skola – de har ansökt Næste artikel Nyvald ordförande vill ha verkstad kring kompetensförsörjningen Nyvald ordförande vill ha verkstad kring kompetensförsörjningen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.